instant fap
NaslovnicaUncategorized

Pet razloga da se bavite sportom

Pet razloga da se bavite sportom

Poznato je da fizička aktivnost blagotvorno utiče na srce i stas, ublažava agresivnost i jača samopouzdanje. Međutim, postoji još nekoliko razloga zbog čega se sport preporučuje…

Stimuliše seksualnost

Sport podstiče libido, čini da se osjetimo poželjnijim, a to se posebno odnosi na žene. Tokom fizičke aktivnosti povećava se proizvodnja hormona koji bude želju za vođenjem ljubavi. Istovremeno, pojačava se i lučenje testosterona, najvažnijeg seksualnog hormona.

Popravlja raspoloženje

Svega 30 minuta trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili neke druge fizičke aktivnosti najbolji su lijek protiv napetosti i odličan način da se popravi raspoloženje. Tokom fizičkog napora, mozak oslobađa endorfin, supstancu koja deluje kao analgetik i antidepresiv, zbog čega se nakon vežbanja osećamo opuštenije i smirenije. Istraživanja su pokazala da je u stresnim situacijama nivo adrenalina kod rekreativaca i profesionalnih sportista niži nego kod osoba koje se ne bave sportom.

Jača kosti

Tokom vježbanja se stimuliše rad ćelija koje regenerišu koštano tkivo, a posebno su djelotvorne duge šetnje u bržem ritmu. Za kosti su odlični i plivanje, plesanje, tenis…

Produžava život

Redovna fizička aktivnost umjerenog intenziteta smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i malignih oboljenja, a u kombinaciji sa zdravom ishranom može da produži život za najmanje pet godina.

Pozitivno utiče na mozak

Profesionalni sportisti rijetko u starosti imaju problema sa demencijom, a uz to imaju bolju koncentraciju i memoriju. Studije sprovedene u Velikoj Britaniji pokazale su da starije osobe koje redovno vježbaju imaju bolje reflekse i pamćenje, a lakše stiču nova znanja. Naučnici vjeruju da je razlog za to što fizička aktivnost podstiče cirkulaciju i napaja mozak kisikom, što utiče na rad „malih sivih ćelija“.