instant fap
NaslovnicaMagazin

Pet stvari koje će se desiti u tijelu nakon šetnje duže od 800 metara

Pet stvari koje će se desiti u tijelu nakon šetnje duže od 800 metara

Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati oko 10.000 koraka. Ta brojka čini se jako puno naročito ako imate uredski posao i puno vremena provodite u automobilu. Ali, spasa ipak ima!

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina kako da više hodate su da parkirate automobil na najdaljem mjestu od vašeg posla, hodajte dok razgovarate na mobitel te prošećite do kolege umjesto da mu pošaljete mail.

Doznajte kojih je to 5 promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno napravite 1.000 koraka više:

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo s čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu. Kratkim testom doznajte koliko je doista zdravo vaše srce.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog pritiska što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara, Znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše mršavite i poboljšava se razina holesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršavjeti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 sedmica (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Imate li visoku razinu lošeg holesterola, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da promijeni to. Više kretanja potiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile. Otkrijte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

4. Manje ćete biti pod stresom

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete tijelo proizvodi hemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

5. Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zato jer kada kosti moraju nositi težinu tijela one se više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti također potiče stvaranje novih stanica u kostima.

KOMENTARI