instant fap

Pet tužnih godina otkako nas je napustio dr. Enis Šabanović

Pet tužnih godina otkako nas je napustio dr. Enis Šabanović

Prošlo je već pet godine od kako je prestalo da kuca srce dr. Enisa Šabanovića, velikog humaniste i jednog od najcjenjenijih liječnika u istoriji Sanskog Mosta. Dr. Šabanović je bio poznati internista, gotovo nepogrešiv u liječničkim dijagnozama, a Sanjani će ga pamtiti kao čovjeka uvijek spremnog da pomogne drugima u nevolji.

U osvit raspada bivše Jugoslavije, dr. Šabanović se skupa s još nekolicinom sanskih intektualaca stavio na čelo političkog organiziranja Bošnjaka kroz Stranku demokratske akcije. Zbog toga je odmah početkom okupacije grada uhapšen i skupa s drugim viđenijim građanima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zatvoren. Prošao je pakao sanskih zatvora i logora, te koncentracionog logora Manjača gdje je bio zatočen nekoliko mjeseci.

Po povratku iz izbjeglištva, skupa sa svojim kolegama, počeo je dizati sansko zdravstvo iz pepela. Dugo vremena u poslijeratnom periodu nalazio se na čelu sanskog Doma zdravlja, a puno energije i truda uložio je u izgradnju i podizanje Opće bolnice u Sanskom Mostu, zdravstvene ustanove koja nam je bila neophodna. Sem toga, bio ja aktivan i u lokalnom političkom životu kao vijećnik u Općinskom vijeću Sanski Most.

Svoj posao radio je s puno hipokritovske ljubavi, žara i energije uprkos zdravstvenim problemima s kojima se suočavao. U poslednjih nekoliko godina posvetio se privatnoj zdravstvenoj praksi.

Odlaskom dr. Šabanovića Sanski Most je izgubio čovjeka koji je svojim životom i radom, na sebi svojstven način, obilježio istoriju grada. Sem po izuzetnoj stručnosti, Sanjani će ga pamtiti i kao čovjeka koji je uvijek bio spreman da se šali, pa čak i u teškim trenucima. Zbog toga je bio omiljen među sugrađanima, a posebno svojim mnogobrojnim pacijentima. 

KOMENTARI