instant fap
NaslovnicaMagazin

Peticija za omiljenu hrvatsku mačku skupila više glasova od gradonačelnika Dubrovnika

Peticija za omiljenu hrvatsku mačku skupila više glasova od gradonačelnika Dubrovnika

Anastazija je najpoznatija mačka u Hrvatskoj, a nedavno ju je u široj javnosti proslavio ne tako slavan događaj. Sada, njeni simpatizeri odlučili su se izboriti za njena prava, a sve su prilike kako će ova priča dobiti sretan završetak.

Naime, 17-godišnja Anastazija stanovnica je Kneževog dvora u Dubrovniku, a naišla je na neodobravanje uprave Dubrovačkih muzeja koji su naredili njenu “deložaciju”.

Naime, uklanjanje njenog “legla” nazvali su svojom obavezom zaštite stare gradske jezgre, a iako je mačka uskoro dobila i kućicu napravljenu u skladu sa ovim dvorom, kako bi se što više uklopila u cijeli ambijent – ni to nije bilo dovoljno.

Ovaj postupak muzeja naljutio i uznemirio građane, ali i javnost. Na stranici muzeja odlučili su im “uzvratiti” lošim ocjenama i kritikama na njihov račun. Između ostalog, Dubrovački vjesnik prenosi kako je pokrenuta i peticija protiv premještanja mačke koju su inicijatori uputili Gradskom vijeću Grada Dubrovnika kao i njihovom gradonačelniku.

Peticija je skupila čak 10.335 potpisa, što je zanimljiva činjenica budući da je brojka veća od broja glasova, njih 9.175, koje je u drugom krugu lokalnih izbora osvojio spomenuti dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

peticiji naveli su kako tu nije riječ o želji za više kućica ili hranilištem mačaka, već samo o jednoj kućici za macu koja je ujedno i simbol Dubrovnika.

“Nedopustivo je da se jedan grad koji pretendira biti svjetska metropola tako nemarno odnosi prema svojoj zakonskoj obavezi izgradnje skloništa za nezbrinute životinje. Prema tome, nemojte ‘vježbati strogoću’ na jednoj mački koja je vjerojatno za promicanje turizma u Dubrovniku napravila više nego neke za to ovlaštene institucije”, piše u istoj.

Istakli su kako su mačke dio života ovoga grada, a neke od njih su tu vjerovatno i duže od pojedinih stanovnika.

“Anastazija je pronašla svoje utočište tamo i postala zaštitni znak suživota Dubrovnika. Obzirom da je već u dubokoj starosti nije ju moguće udomiti, niti premjestiti na drugo mjesto. Takvih je pokušaja već bilo, neuspješnih i stresnih, a ona se uvijek tu vraćala”, istakli su.

Za kraj, zamolili su da svojim odgovorom pokažu savjest i odgovornost.

“Duboko se nadamo da ćete odlučiti slušajući svoj razum, ali i svoje srce”, stoji kao zaključak predane peticije.

KOMENTARI