instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

“Planinari Karaule – Zajko i prijatelji”

“Planinari Karaule – Zajko i prijatelji”

Piše: Amira Šabić

Karaulska gora, smještena u srcu srednje Bosne, pruža impresivan prikaz netaknute prirode i bogate historije. Ova planina, koja se nastavlja na veličanstveni Vlašić, predstavlja prirodno čudo koje svojim pejzažima očarava svakog posjetitelja. Rijeka Lašva izvire na Karauli gori, a njeni bistri potoci, koji se slijevaju niz padine prema Travniku, stvaraju melodiju prirode koja umiruje dušu. Pod zaštitom zelenih šuma i čistih izvora, Karaulska gora krije paleozojske slojeve koji govore o starosti ovog kraja. Vapnenački šiferi žute i zelenkaste boje, poznati kao miaciti, obilježavaju granicu između paleozojskog i mezozojskog razdoblja, stvarajući jedinstven geološki spektakl.

Karaulska gora povezuje se s Komar-planinom, čineći dio velikog i raznolikog planinskog sistema koji krasi Bosnu i Hercegovinu. No, ono što zaista daje život ovoj predivnoj planini su dobri ljudi koji ovdje žive. Njihova gostoljubivost i toplina čine posjetu Karauli posebnim iskustvom. Posjetiti Karaulsku goru znači uroniti u ljepotu netaknute prirode i doživjeti toplinu i srdačnost lokalnog stanovništva. Ova planina nije samo geografski pojam, već i simbol zajedništva, prirodne ljepote i povijesnog naslijeđa srednje Bosne. Planinari iz Sanskog Mosta i drugih krajeva okupili su se na 2. memorijalnom pohodu “Planinari Karaule – Zajko i prijatelji”, stvarajući predivan prizor zajedništva i ljubavi prema prirodi. Više od 150 planinarki i planinara, svih uzrasta, došlo je da istraži predivne krajeve Karaule, a sudjelovalo je 15 društava, od kojih je čak pet bilo iz Krajine.

Među planinarima, najstariji učesnici, dvojica osamdesettrogodišnjaka iz Sanskog Mosta, pokazali su nevjerojatnu izdržljivost i ljubav prema prirodi, inspirirajući sve prisutne. Na drugom kraju generacijskog spektra, šestogodišnji dječak prešao je cijelu turu od 16 kilometara, pokazujući da ljubav prema planinarenju ne poznaje godine. Ovaj događaj nije bio samo fizički izazov, već i prilika za druženje, razmjenu iskustava i stvaranje novih prijateljstava. Planinari su hodali kroz predivne pejzaže Karaulske gore, uživajući u čistom zraku, zelenilu i predivnim pogledima.

Svaki korak bio je podsjetnik na važnost očuvanja prirode i zajedništva. “Planinari Karaule – Zajko i prijatelji” memorijalni pohod na Karauli još jednom je dokazao da priroda spaja ljude, bez obzira na godine i porijeklo. Planinari su se vratili kućama s novim uspomenama, bogatiji za jedno predivno iskustvo koje će dugo pamtiti. Na kraju pohoda, Sanjani su se srdačno zahvalili domaćinima, izražavajući veliku zahvalnost za gostoprimstvo i organizaciju.

Planinari su se vratili kućama s novim uspomenama i osjećajem ispunjenosti, bogatiji za jedno predivno iskustvo koje će dugo pamtiti. Zahid Sefer Zajko, bio je vrsni planinar i strastveni ljubitelj prirode. Često je dolazio u Sanski Most, ostavljajući trag u srcima sanskih planinara. Memorijalni pohod “Zajko i prijatelji” organiziran je u njegovu čast, a Sanjani su svojim prisustvom na ovom planinarskom događaju uveličali sjećanje na njega i njegovu ljubav prema planinarenju.

Do nekog novog viđenja, VEDRO nam bilo.

KOMENTARI