instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Planinari uživali u čarima bajkovitog Muleža

Planinari uživali u čarima bajkovitog Muleža

 Prvi zvanični pohod u organizaciji Sportsko-planinarskog društva “Mulež” iz Sanskog Mosta na istoimenu planinu održan je u proteklu nedjelju te je okupio stotinak planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine.

Iako meteorološke prognoze nisu bile povoljne, pa je najavljivana kiša, vrijeme se osmijehnulo planinarima pa je jutarnje oblake u podnevnim satima zamijenilo sunce i sve se odvijalo u idealnim okolnostima.

Ovoga puta odabrana je lakša staza uređena u proteklim mjesecima, koja vodi do planinarskog doma, koji pripada ovom društvu i još je u izgradnji. Zatim se krenulo prema Velikom Diviču, najvišem vrhu, čija je nadmorska visina 1.013 metara, a potom obilježenim stazama prema veličanstvenim vidicima Muleža, koji impresioniraju svakog posjetioca.

“Naše planinarsko društvo postoji već 12 godina, a ovo je prvi zvanični pohod koji organizujemo i on je već upisan u kalendar Planinarskog saveza FBiH. Želimo da ovo postane tradicionalan događaj i da se organizuje svake godine početkom septembra. U narednim godinama nadamo se još većem odazivu planinara iz cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je Samir Šadić, predsjednik SPD “Mulež”.

Poslije svega, gosti su otišli sa Muleža u vedrom raspoloženju i puni pozitivnih utisaka, a predstavnicima planinarskih društava koja su uzela učešće dodijeljene su zahvalnice te je istaknuta odlična saradnja i komunikacija među planinarima.

Planina Mulež nalazi se između Sanskog Mosta i Ključa, a njeni visovi i obronci natkriljuju kanjon rijeke Sane i cijelu sansku dolinu. Padine Muleža bogate su listopadnom šumom, koja je mjestimično prošarana nitima zelenih četinara, dok se u njenom podnožju nalaze prostrani i bogati pašnjaci.

“To je pristupačna planina, pa je tako pogodna i za rekreativce, kojih je sve više, ali poput ostalih planina, i Mulež krije određene opasnosti. Preporučljivo je kretati se poznatim i označenim stazama, a pogodnost je što postoji i put koji vodi do šumskog radilišta”, objašnjava Šadić.

Ova planina u sebi krije šaroliko bogatstvo flore i faune, kao i raznovrstan životinjski svijet, zbog čega je pohode i lovci. O Muležu se u narodu ovog kraja vijekovima ispredaju brojne legende, što još više doprinosi njegovoj tajnovitosti. Jedna od njih govori da se na kamenitim grebenima, utisnute u stijene, nalaze gvozdene alke koje su u drevna vremena služile za vezivanje brodova.

Prema toj legendi, nekada je cijeli ovaj predio bio prekriven morem, a vrhovi Muleža i okolnih planina predstavljali su ostrva na kojima su živjeli divovi. Zanimljivo je kako je prije više godina, upravo na planini Mulež, iskopano kamenje u kojima su pronađene fosilizirane školjke i pužići, što možda dokazuje da je prije mnogo miliona godina ovo područje bilo prekriveno Panonskim morem. Treba istaći kako članovi planinarskog društva iz Sanskog Mosta, koje nosi ime upravo po ovoj planini, privode kraju radove na izgradnji planinarskog doma.

“Želja nam je da svi koji vole planinarstvo i prirodu otkriju čari ove planine, koja je jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to o kojem godišnjem dobu se radi. Svi koji žele na Mulež su dobrodošli”, kaže Šadić.

KOMENTARI