instant fap

Počela spektakularna ceremonija otvorenja Olimpijskih igara

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara, nazvana “Ostrvo čuda”, počela je u petak navečer u 20 sati i 12 minuta po lokalnom vremenu (21.12 po našem).

Ceremonija otvaranja Igara je sa prvobitna tri i po sata skraćena za pola sata, kako bi desetine hiljada gledalaca moglo da se vrati kući mrežom javnog prevoza.

Otvaranje OI na Olimpijskom stadionu u istočnom Londonu prati 62.000 ljudi, a među njima je i veliki broj VIP zvanica. Cijeli spektakl širom svijeta će pratiti oko milijardu ljudi. U svečanost, čiji je tvorac reditelj Danny Boyle, uloženo je 36 miliona eura, dok je u organizaciju uloženo ukupno 11,6 milijardi eura.

Ovogodišnje Igre održaće se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu i na pojedinim mjestima van grada, uz učešće 10.490 takmičara iz 204 zemlje.

Baklja, kojom će biti zapaljen olimpijski plamen što će označiti početak Igara, na putu od Olimpije u Grčkoj do stadiona u Stratfordu u Londonu prešla je 12.875 kilometara. Najveća tajna ostaje odgovor na pitanje, ko i kako će upaliti olimpijski plamen. Za favorite dugo važe čuveni  britanski veslač i osvajač  pet zlantih olimpijskih odličija Steve Redgrave, te nogometna zvijezda David Beckham.

Olimpijske igre će obezbjeđivati 20.000 ljudi, od čega će čak 16.000 biti profesionalni vojnici. O sigurnosti učesnika brinuće i 3.000 volontera kao i regularna policija.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati šest takmičara u četiri sporta.  Boje naše zemlje će braniti  Ensar Hajder i Ivana Ninković u plivanju, Kemal Mešić i Lucija KImani u atletici, Nedžad Fazlija u streljaštvu, te judista Amel Mekić, koji će
na ceremoniji svečanog otvaranja nositi zastavu  naše zemlje.

KOMENTARI