instant fap

Počeli prvi višestranački izbori nakon Gadafijeve ere

Građani Libije počeli su da glasaju u subotu ujutro na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima za više od 50 godina, odnosno od dolaska na vlast i pada Moamera Gadafija.

Ispred birališta, koja su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu a bit će zatvorena u 20 sati, već su se formirali dugi redovi birača, javio je AFP.

Ispred biračkih mjesta u Tripoliju veliki broj Libijaca okupio se više od sat prije početka glasanja, a AP javlja da se za sigurnost staraju policija i čuvari koji pretresaju i birače i članove biračkih odbora.

Libijci biraju 200 poslanika Generalnog nacionalnog kongresa, koji će imati zadatak da imenuje novu prelaznu vladu, donese ustav i potom raspiše slijedeće izbore 2013. godine.

O najvišem zakonskom aktu će se prije usvajanja izjasniti građani na referendumu.

Pored 2.500 pojedinačnih kandidata, na izborima se kandidovalo više od 130 stranaka i političkih grupacija, a izborni proces će pratiti posmatračka misija Afričke unije.

Izbori, u kojima pravo glasa ima 2,8 miliona Libijaca, održavaju se poslije građanskog rata koji je ogolio plemenske i međuetničke sukobe i podijelio zemlju.

Današnje glasanje protiče usred izraženih regionalnih tenzija, straha od nasilja i poziva na bojkot koji su obilježili proteklih nekoliko sedmica.

KOMENTARI