instant fap
NaslovnicaMagazin

Počelo jedanaesto izdanje INmusic festivala u Zagrebu

Počelo jedanaesto izdanje INmusic festivala u Zagrebu

Jedanaeseti INmusic festival počeo je u ponedjeljak uz nastupe Jake Bugga, grupa Django Django i Pennywise, te multimedijski spektakl Gutterdämmerung, a unatoč blatu zaostalom od kiše koja je padala prethodne noći dvadesetak tisuća posjetitelja uživalo je u glazbi i pozitivnoj energiji na zagrebačkom Jarunu.

Festival traje od 20. do 22. lipnja, a prvog dana publiku je zagrijala belgijska plesna grupa FùGù Mango, dok je britanski The Coral predstavio neke pjesme s novog albuma, zajedno sa starim hitovima kao što su “In The Morning” i “Don't Think You're The First”.

Glazbenici podrijetlom iz Mozambika, Norveške, Švedske i Zimbabvea udruženi u grupu Monoswezi publici su približili afričke ritmove uz vlastite improvizacije, paralelno kombinirajući elemente popa, jazza i moderne glazbe.

Instrumentalna trojka Chui je miješajući jazz s elektronikom, post-rockom, jungleom, funkom, drum'n'bassom i ambijentalnom glazbom na svoj način pozvala slušatelje na ples i plovidbu u “kozmičke daljine”.

Engleski kantautor Jake Bugg svojim je folk-rockom, od laganih balada do rock'n'roll poskočica, prvi jače zagrijao publiku koja je toplo popratila njegov nastup, pogotovo kada je na kraju izveo svoj najveći hit “Lightning Bolt”.

No, prvi koji su zapalili i rasplesali Jarun bili su britanski art-rockeri Django Django, koji su publici oduševljenoj njihovom psihodeličnom indie-elektronikom obećali da će ponovno svirati u Zagrebu.

Vrhunac večeri bio je projekt Gutterdämmerung predvođen Henryjem Rollinsom – multimedijalni spektakl koji kombinira rock ‘n’ roll, koncert i film. Na koncertu je uz filmsku projekciju paralelno nastupio energični Henry Rollins s pratećim bendom, a nastup je pojačan dramatičnim specijalnim i pirotehničkim elementima. Na tom su projektu surađivale neke od najvećih rock zvijezda, kao pokojni Lemmy, Grace Jones, Iggy Pop, Josh Homme, Slash, Tom Araya (Slayer), Mark Lanegan, Nina Hagen i Jesse Hughes (Eagles of Death Metal).

Za kraj su publiku pošteno razdrmali američki punk rockeri Pennywise, koji su na sceni već gotovo 30 godina i među punkerima imaju status heroja, energično izvevši svoj set pjesama, čije refrene je uglas otpjevala publika..

Osim headlinera, slušali su se i neafirmirani bendovi sa švedske rock scene i domaće nade, a INteatar je predstavio predstavu “Münchhausen” Vilija Matule.

Ove godine predstavljen je i “Teslin toranj”, audio-vizualna atrakcija koja je zainteresirala brojne posjetitelje INmusica. S pozornice promjera 12 metara prikazivao se video-kolaž uz glazbu posvećenu Tesli i Davidu Bowieju. Toranj je visok je tridesetak metara, a s betonskim postoljem teži oko 250 tona.

Iduća dva dana posjetitelji će moći uživati u nastupima brojnih poznatih izvođača, među kojima su PJ Harvey, Wilco, The Kooks, Florence + the Machine, Skunk Anansie, Kawasaki 3p, Orkesta Mendoza, My Baby, Gretta, Yeasayer, Pat Thomas & The Kwashibu Area Band, Shearwater, Gustafi, Žen i dr

KOMENTARI