instant fap

Počinje kampanja pomoći sirijskom narodu

Podršku kampanji “Došla je zima… Jedan hljeb i pokrivač za Siriju” pružila turska vlada, Fondacija za vjerske poslove,nevladin sektor, od januara se očekuje uključivanje NVO-a iz cijelog svijeta
sirija

Vlada Republike Turske podržala je kampanju nevladinih organizacija “Došla je zima… Jedan hljeb i pokrivač za Siriju” čiji je cilj pružiti pomoć sirijskom narodu koji je suočen s tragičnim događajima u svojoj zemlji i živi pod veoma teškim uslovima.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zadužio je svog zamjenika Bešira Atalaya za praćenje aktivnosti vezanih za ovu kampanju. Atalay se juče sastao sa predstavnicima medija i nevladinih organizacija. Na sastanku je donesena odluka da svi rade zajedno kako bi sirijskom narodu bila osigurana što kvalitetnija pomoć. Na konferenciji za novinare koja će biti održana sutra, javnost će biti predstavljene sve pojedinosti ove kampanje.

Tursko Vijeće ministara u ponedjeljak je donijelo odluku da se raseljenim Sirijcima pruži pomoć u hrani. U odluci se navodi da će se raseljenim Sirijcima koji žive pod jako teškim uslovima u svojoj zemlji dopremiti 50 hiljada tona brašna putem turskog Crvenog polumjeseca. Ured za upravljanje kriznim situacijama pri turskoj vladi (AFAD) će otvoriti bankovni račun putem kojeg će biti sakupljan novac za pomoć sirijskom narodu. AFAD će ujedno pomagati i nevladinim organizacijama. Fondacija za vjerske poslove Turske (TDV) se također pridružila kampanji i ona će vršiti prikupljanje pomoći petkom u džamijama.

Nevladine organizacije će skupljati novac iz cijelog svijeta preko internet stranice koja djeluje na turskom, arapskom i engleskom jeziku. Adrese web stranica su: www.suriyeicinbirekmek.com i www.breadforsyria.com.

U kampanji za pomoć narodu Sirije učestvuje više od 200 NVO-a. Kampanja će od januara naredne godine biti pokrenuta i na međunarodnom nivou kad se očekuje da će joj se priključiti nevladine organizacije širom svijeta.

KOMENTARI