instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Pogled na polje bijelih nišana / Konačan smiraj 11. jula naći će 127 žrtava

Pogled na polje bijelih nišana / Konačan smiraj 11. jula naći će 127 žrtava

U Potočarima će 11. jula biti sahranjeni ostaci 127 žrtava srebreničkog genocida.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava pripremljeni su jučer za ukop, a u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari završeno je iskopavanje mezara u koje će u ponedjeljak, 11. jula, biti spušteno 127 žrtava srebreničkog genocida.

Danas je u 10.00 sati planiran ispraćaj iz JKP Gradska groblja Visoko kolone u kojoj će, u kaminu prekrivenom zastavom BiH, biti tabuti s posmrtnim ostacima žrtava.

Ove godine došlo je do izmjene maršrute kojom će proći kolona na putu od Visokog do Potočara i kolona će proći i kroz Ilijaš jer u toj ošćini živi dosta stanovništva iz Srebrenice. 

Nakon toga će krenuti prema Vogošći, gdje će se zaustaviti, kao i ranijih godina.Predviđeno je da se ova tužna kolona na putu do Potočara zaustavi i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu oko 12 sati, gdje svake godine veliki broj građana, kao i predstavnici vlasti i međunarodne zajednice odaju počast ubijenim žrtvama.

Kolona s tabutima trebala bi sutra u kasnim popodnevim satima stići u Potočare, gdje će 127 žrtava nakon kolektivne dženaze i ukopa 11. jula naći svoj smiraj.

Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžomAvdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava genocida iz 1995. godine.

Kako ovih dana izgledaju Potočari iz zraka – pogledajte u fotogaleriji.

KOMENTARI