instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Pogledajte koliko je život u BiH poskupio od početka godine!

Pogledajte koliko je život u BiH poskupio od početka godine!

Najbolje to ilustruje sindikalna potrošačka korpa koju svakog mjeseca objavljuje Samostalni savez sindikata BiH.

Potrošačka korpa u maju je iznosila 2. 639 KM od čega je samo za prehranu bilo potrebno izdvojiti čak 45 posto od ukupnih sredstava ili oko 1.200 KM. U Savezu samostalnih sindikata BIH očekuju da potrošačka korpa za juni bude još skuplja jer se trend povećanja cijena nastavlja.

A koliko izdvajamo više u odnos na januar pogledajte u tabeli ispod:

main image

Podsjetimo da potrošačku korpu za maj čine:

main image

Poređenja radi, prosječna neto plata koja je u januaru iznosila 1.043 KM, u aprilu, posljednjem mjesecu za koji trenutno Agencije za statistiku BiH ima podatke iznosila je 1.083 KM, što znači da je plata porasla za 40 KM.

Ekonomista Vjekoslava Domljana je za BUKU trenutnu ekonomsku situaciju ocjenio kao pregrijanu, što se vidi upravo po visokoj inflaciji.

“Inflacija je uvezena, no udvostručena je ponašanjem bh. subjekata. Građani su navalili na namirnice, što su iskoristili profiteri koji su snažno povećali cijene. Umjesto da vlasti smire situaciju pritiskanjem kočnice tj. obaranjem javnih rashoda i doprinesu hlađenju ekonomije,  dolivale su ulje na vatru. Pojedine vlasti su čak povećavale plaće i zaposlenost  i tako doprinosile uspostavi đavolje spirale tj. trke plaća i cijena”, pojašnjava Domljan dodajući da je inflacija samo manifestacija strukturnih poremećaja ekonomije i društva.

“Zamislite da tvornica (čitaj BiH) gubi vrlo sposobne radnike i klijente. Jedini načini da riješi ta situacija je uvoz radnika i/ili rast produktivnost i tim putem poveća izvoz.Zasad ništa od toga – ta pitanja nisu uopće na dnevnom redu vlasti.  Stoga tjeraju starije u zemlju, mlađe iz zemlje a firme u podzemlje. Besmisleno je govoriti o bilo čemu kad se stanovništvo snažno i ubrzano smanjuje”, zaključuje Domljan.

Iako se činilo da rastu cijena nema kraja, sada na scenu stupa drugi fenomen, najavljuje ekonomista Admir Čavalić.

“Inflacija neće dalje rasti, mislim da smo prešli te njene vrhove. Ono čega se sad trebamo plašiti i čekamo rezultate za drugi kvartal ove godine jeste stagflacija. Ona podrazumijeva pad privrednih aktivnosti, obustavu tržišne ekspanzije i inflaciju”, najavljuje Čavalić.

A mi i dalje čekamo da predstavnici vlasti i institucije, kako na državnom, tako i na entitetskim nivoima, donesu jasne i konkretne mjere za pomoć građanima i privredi. Do sada nismo imali ni jednu adekvatnu mjeru spram aktuelne krize.

KOMENTARI