instant fap

Pogledajte sjajnu mapu interneta!

Pretraživa mapa interneta, s više od 350 hiljada siteova i dva miliona linkova iz 196 zemalja, pokazuje koliko je mreža velika i složena

Kao i bilo koja druga, internetska mapa prikazuje relativnu poziciju objekata. No za razliku od stvarnih i virtuelnih mapa, prikazani objekti nisu poravnani na površini, već je – matematički rečeno – riječ o dvodimenzionalnom prikazu linkova između siteova, prema stanju zabilježenom krajem prošle godine, prenosi Tportal.hr.

Svaki site je predstavljen krugom, čija je veličina određena količinom saobraćaja – što je saobraćaj veći, to je i krug veći. Slični siteovi su bliže jedan drugome, a poveznicu stvaraju posjetitelji koji surfaju od sitea do sitea.

Očekivano, najveće nakupine (klastere) formiraju siteovi unutar nacionalnih domena. Zašto je onda pornografija smještena uglavnom između Brazila i Japana – nemamo pojma.

Radi lakšeg snalaženja krugovi su obojeni, tako da svaka boja predstavlja određenu zemlju – Rusija je crvena, Kina žuta, Japan ljubičast, SAD svijetloplav i tako dalje. BiH je svijetlozelena, Hrvatska tamnoplava, Srbija tirkizna, Slovenija tamnije zelena…

Autor mape Ruslan Enikeev je zainteresovanima ponudio i opis matematičkog modela korištenog pri izradi mape, kao i primijenjenog inženjerskog rješenja. Za prikaz je koristio engine Google Mapsa.

Iako je site online tek nekoliko dana, zanimanje je bilo toliko da je, čini se, internetski saobraćaj postao prevelik teret za njegovog tvorca pa Enikeev traži donacije da bi njegov nekomercijalan projekt ostao dostupan.

Internet mapu naći ćete OVDJE.

 

KOMENTARI