instant fap

Poljoprivrednici o nacrtu budžeta općine Sanski Most

Poljoprivrednici o nacrtu budžeta općine Sanski Most

Na jučer održanom sastanku predstavnika poljoprivrednih udruženja i zadruga koji djeluju na području općine Sanski Most, bilo je riječi o trenutnom stanju u oblasti poljoprivredne proizvodnje te o nacrtu budžeta općine za 2013. godinu.

Razmatrajući nacrt budžeta općine i predviđene grantove koji su namjenjeni finansiranju poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici su danas usvojili nekoliko zaključaka koji će u vidu primjedbi i sugestija biti proslijeđeni općinskim vlastima.  Jedan od glavnih zaključaka je da se u budžetu općine za narednu kalendarsku godinu utvrdi jedinstven grant za finansiranje i poticaj poljoprivredi u visini od tri stotine hiljada maraka, što predstavlja povećanje u odnosu na ukupna sredstva koja su nacrtom predviđena za poljoprivredu.

Također, učesnici sastanka su mišljenja kako treba obezbjediti nesmetan rad stočne pijace te da se uvede reda u poslovanje zelene pijace u Sanskom Mostu kako bi se zaštitili domaći proizvođači.Također, istaknuto je kako je potrebno ostvariti bolju saradnju općinskih vlasti i institucija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom s udruženjima poljoprivrednika, kako bi se u ovoj kalendarskoj godini implementirali kvalitetni razvojni projekti u oblasti agrarne proizvodnje.

Jedan od zaključaka je i taj da veterinarska stanica Sanski Most usluge naplaćuje po jedinstvenom cjenovniku koji važi u Federaciji BiH te da subvencije oko usluga osjemenjavanja i vakcinacije idu preko farmera s potvrdom, a ne preko veterinarske stanice kao do sada. Upućen je i zahtjev da se u grant kojim se finansiraju neprofitne organizacije uvrsti i Savez lokalnih udruženja poljoprivrednika u iznosu od šest hiljada maraka.

KOMENTARI