instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Poljska šalje vojnu pomoć Ukrajini: Minobacači, dronovi i municija stižu u Kijev

Poljska šalje vojnu pomoć Ukrajini: Minobacači, dronovi i municija stižu u Kijev

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki stigao je danas u službenu posjetu Ukrajini tokom koje se u Kijevu sastao s najvišim političkim dužnosnicima ove države s kojima je razmijenio razmišljanja o trenutnoj krizi između ove države i Rusije.

Prije samog odlaska u Kijev, Morawiecki je u razgovoru s poljskim medijima izrazio podršku Ukrajini te je rekao kako se ova država suočava s velikim problemima zbog nagomilanih ruskih trupa na istočnim granicama.

Između ostalog, Morawiecki se osvrnuo i na konkretnu podršku Poljske Ukrajini te je najavio kako će ova država u narednom periodu predati Kijevu desetine hiljada metaka artiljerijske municije, lakih minobacača, prenosivih sistema protivzračne odbrane i osmatračkih drona.

“Naš dio Evrope ne doživljava zemljotrese i erupcije vulkana. Međutim, kada živimo blizu susjeda kakav je Rusija, imamo osjećaj da živimo u podnožju vulkana”, objasnio je Morawiecki.

Tokom razgovora s medijima, Morawiecki se ponovno osvrnuo i na ulogu Njemačke u rusko-ukrajinskoj krizi te je pozvao Berlin da obustavi projekt Sjeverni tok 2 te je naveo kako ovaj plinovod predstavlja ozbiljni sigurnosni rizik za cijelu Evropu.

“Pokretanjem ovog plinovoda, Berlin puni Putinov pištolj kojim on može da ucjenjuje cijelu Evropu”, rekao je poljski premijer.

Da je Poljska ozbiljno shvatila svoju ulogu u Ukrajinu potvrdio je nedavno i Pawel Soloch, šef Odjela za nacionalnu sigurnost Poljske koji je izjavio kako će odluku o slanju oružja i druge vojne pomoći Ukrajini vrlo brzo odobriti ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

“Spremni smo da to isporučimo u svakom trenutku”, rekao je Soloch.

Pored slanja oružja, poljski premijer Mateusz Morawiecki obećao je kako će Poljska u narednom periodu Ukrajini poslati i određene zalihe plina čime bi se trebala obezbijediti stabilnost plinskog sistema u ovoj istočnoevropskoj državi.

KOMENTARI