instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Pomozimo Belmi i njenon porodici

Pomozimo Belmi i njenon porodici

Porodici Belme Kadić (13), djevojčice s posebnim potrebama iz Sanskog Mosta, koja je teško oboljela, potrebna je pomoć dobrih ljudi. Supružnici Smail, demonilisani borac Armije RBiH i Edina Kadić, roditelji djevojčice, kažu kako jedini spas za svoju kćerku vide u liječenju na nekoj od kliničkih ustanova u inostranstvu.

Kažu kako je poslednja 53 dana djevojčica bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru „Jezero“ u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući a da pri tome nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje. „Dijagnoza nije uspostavljena, sumnjalo se na tuberkulozu, pa na celijakiju, ali se ispostavilo da nije ništa od toga. Terapije kojima je bila podvrgnuta naša kćerka samo djelimično su bile uspješne. Izgubila je desetak kilograma i dalje osjeća bolove u plućima.“, kaže Belmina majka. Dodaje kako se prije tri mjeseca njena kćerka požalila na bolove u plućima, nakon čega se potpuno zatvorila i povukla u sebe. Roditelji kažu kako za odlazak u inostranstvo trebaju uputnicu pomenutog Kliničkog centra, ali ističu kako za to trenutno ne postoji konsenzus odgovornih liječnika.

„U Fondu solidarnosti, koji finansira boravak i liječenje djece u inostranstvu, informisali su nas kako je neophodna pomenuta saglasnost kako bi se Belma uputila na neku inostranu kliniku. Međutim, na sva naša pitanja i molne još uvijek nismo dobili odgovor i nadamo se kako će to biti ubrzo riješeno.“, kažu Kadićevi. Inače, djevojčica od svoje treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je godinama podvrgnuta specijalnoj ishrani.

Kadićevi su već godinama nezaposleni, a cijelu situaciju komplikuje i činjenica da su majka i otac također bolesni i očekuju ih operativni zahvati. Troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije u stanju da ih podmiruje, a pored bolesne djevojčice imaju još dvije kćerke koje pohađaju srednju školu.  Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod „Sparkasse banke“: 1990446059476317.

KOMENTARI