HomeVijestiGlobus

Ponovo ćemo izbjeći smak svijeta?

Ogromni asteroid se približio Zemlji

Ogromni asteroid širine 2,5 kilometra, koji će proći pored Zemlje na udaljenosti od 499 hiljada kilometara u noći između 31. oktobra i 1. novembra, primjećen je tek prije devet dana, što je izazvalo uzbunu u svjetskoj javnosti.

NASA je potvrdila da će asteroid 2015 TB145 proći blizu Zemlje, ali da nema nikakvih šansi da dođe do sudara.

Asteroid ove veličine potpuno bi uništio Zemlju. Posljednji put neki asteroid bio je ovako blizu Zemlji 2007, a idući bliski prolazak dogodiće se tek u augustu 2027, kažu u Nasi. Ipak, iskustvo sa ovim asteroidom pokazuje da se sa Zemlje ne mogu uočiti svi asteroidi te da postoji šansa da neki od njih udari u Zemlju.

Ruski naučnici nedavno su priznali da je asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljabinska, ozlijedivši više od hiljadu u ljudi, prije dolaska do Zemlje imao sudar u svemiru sa drugim asteroidom.
Analiza minerala, koji je pronađen u fragmentima asteroida na Zemlji nakon eksplozije, pokazuje da je tijelo tog asteroida pogodio veći asteroid pri brzini od 4.800 kilometara na sat i da se tada odlomio dio koji je krenuo prema Zemlji.

Asteroid koji je proletio iznas Čeljabinska prošle godine imao je promjer od 20 metara.
On je letio brzinom koja je 60 puta veća od brzine zvuka i eksplodirao je na visini od oko 30 kilometara snagom koja je 30 puta veća od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.
Asteroid iz Čeljabinska izazvao je drugu najsnažniju eksploziju u istoriji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: