instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Poslije 27 godina u Americi, vratio se i zasadio plantažu voća u Čaplju

Poslije 27 godina u Americi, vratio se i zasadio plantažu voća u Čaplju

Preko četrdeset godina Hakija Eminić proveo je na radu u inostranstvu, a penzionerske dane odlučio je provesti u rodnom zavičaju, odakle se kao mladić zaputio u pečalbu. Najveći dio vremena, punih 27 godina, proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je najprije radio kao metalostrugar, a potom je osnovao vlastito preduzeće kojim je uspješno upravljao.

Kada je došlo vrijeme za odlazak u penziju, firmu je prodao i odlučio se vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Na području sela Čaplje Eminić je još prije prije nekoliko godina kupio 15 dunuma zemljišta koje je bilo zapušteno, te obraslo šumom i gustom vegetacijom.

Odlučio je da ovaj lokalitet kultiviše i podigne plantažu zasađenu različitim kulturama. Najveći dio šume je iskrčen i nikli su zasadi različitog voća, oraha, lješnjaka i kestena. O uređenju prostranog imanja brinuo je njegov brat Enes, koji kaže kako namjera nije da se intenzivno bave voćarstvom, ali da ni to nije isključeno u budućnosti.

Hakija kaže kako se nije nimalo pokajao što se vratio u rodni zavičaj, te dodaje kako između Amerike i Bosne ima dosta razlike. Ipak, kako kaže, srce ga je vuklo kući. U narednom periodu Eminić planira proširiti svoju plantažu koja je njegov rajski kutak gdje provodi slobodno vrijeme i druži se s prijateljima i poznanicima.

KOMENTARI