instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Posthumno priznanje za Suvada Okčića

Posthumno priznanje za Suvada Okčića

U organizaciji konjičkog kluba „Jedinstvo“ Bihać i pod pokroviteljstvom grada Bihaća, na hipodromu Bakšaiške bare, 21.maja, održane su velike 7. međunarodne konjičke utrke u znak sjećanja na lik i djelo prvog predsjednika ovog kluba,rahmetli Mustafu Vukovića.

Idealno vrijeme privuklo oko hiljadu posjetioca i zaljubljenika u konjički sport, koji su imali prilku da uživaju u galopu 28 najboljih i najbržih grla u regionu raspoređenih u 4 trke : „NACIONALNI PARK UNA“, “VETERINARSKI ZAVOD BIHAĆ“, “TRKA JUICY-STANIĆ“ i  „7.MEMORIJAL MUSTAFA VUKOVIĆ“.

Na početku ovog trkačkog dana i zavičnog početka, ispred Federalnog konjičkog saveza i u ime domaćina, obratila se Mejra Musić – generalni sekretar.

Ona se u svom obraćanju zhvalila svim onima koji iz godine u godinu podržavaju ovu manifestaciju i istakla kako je i ovaj trkački dan dobio na značaju kao što je to i MEMORIJAL ALIJA IZETBEGOVIĆ.

Nažalost, konjički sport je prije nekoliko ostao bez dva velika čovjeka i strastvena zaljubljenika u konje, Okčić Suvada iz Sanskog Mosta i Helać Omera iz Sarajeva te su organizatori tim povodom njihovim porodicama posthumno dodijelili plakete za doprinos i razvoj konjičkog sporta.

Ukupan nagradni fond trka je bio 19000 KM,a pored novčane nagrade svim pobjednicima je uručen pehar i plaketa.

U prvoj trci dana „TRKA NACIONALNI PARK UNA“ na dužini od 1650m,slavilo je grlo BRENER u vlasništvu KK“Gradačac“. Drugoplasirano je bilo grlo DERVISH vlasništvo Đogić Refika,dok je trećeolasirano bilo grlo INDIAN JONES vlasništvo Ejupović Emine i Senada.Ova sponzorska trka još jednom je pokazala nezamariv turistički aspekt konjičkih manifestacija.

Da Sanski Most važi za dobre konkurente, pokazali su rezultati druge i treće trke gdje se mogu pohvaliti sa dva osvojena pehara.

U trci „VETERINARSKI ZAVOD BIHAĆ“ na dužini 1700m najviše se posrećilo Kumalić Rifetu gdje je grlo FANATICO DI SANSTINO u sedlu sa Jovanović Slavenom došlo prvo. Drugoplasirano je bilo grlo ISPIHAN vlasništvo Hopovac Ammara, a trećeplasirani je bio PICOLO WEDDING PARTY iz Gradačca.

U trećoj trci dana „JUICY STANIĆ“ na dužini 1800 njabrži je bilo grlo KING KALI vlasništvo Ćehajić Selima i Smaje, gdje pobjedio favorizovanog HARRY CALLAHANA vlasništvo Hopovac Samre koji je stigao drugi, dok je trećeplasirano bilo grlo TANGO ARGENTINO iz Velike Kladuše.

Svakako je najzanimljivija i najneizvijesnija trka do samog kraja bila je glavna trka dana tj „7.MEMORIJAL MUSTAFA VUKOVIĆ“. Cijelo vrijeme nadmetanje vodila su grla ILE DE FRANCE(2.mjesto,vlasnik Sakib Hopovac) i MAR MARIS(3.mjesto,vlasnik Sumeja Đedović),ali je u samom finišu i u ciljnoj ravnini 500m spolja grlo SILNI VUK prešlo  na čelo trke i vlasniku Bjelak Džanku donijelo pobjedu.

Konjički klub „Jedinstvo“ se još jednom pokazao vrsnim domaćinima i organizatorima te dostojanstveno prestavili grad i državu kada je u pitanju konjički sport. I kako davno rekoše da je jurnjava u sedlu neprevaziđeni adrenalin sa nestrpljenjem ćemo iščekivati drugi trkački dan tj 13.MEMORIJAL ALIJA IZETBEGOVIĆ koji je zakazan za 20.august ove godine.

KOMENTARI