instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Postoji šansa da Dodik ipak izgubi četvrtog delegata, CIK bi već danas mogao odlučiti

Postoji šansa da Dodik ipak izgubi četvrtog delegata, CIK bi već danas mogao odlučiti

Centralna izborna komisija danas u 13 sati će održati sjednicu, na kojoj postoji mogućnost da se donose odluka koja može promijeniti ishod glasanja za delegate u Domu naroda BiH iz entiteta Republika Srpska.

U četvrtak je u Skupštini Republike Srpske održano glasanje o izboru delegata iz RS-a za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Glasanje nije prošlo bez kontraverzi i neispravno popunjen listić je presudio da SNSD dobije četvrtog delegata umjesto PDP-a.

Naime umjesto u predviđeni kvadratić kraj imena kandidata na ovom listiću je bilo prekriženo ime i privremena komisija za provedbu izbora delegata je odlučila da poništi ovaj listić.

Centralna izborna komisija će danas održati sjednicu na kojoj postoji mogućnost da u skladu sa svojim ovlastima prizna ovaj glas. Ukoliko se to desi isti broj glasova će imati SNSD-ov i PDP-ov kandidat, što bi dovelo do toga da o ovom delegatu odluči žrijeb.

Sigurno je da bi ovakva odluka izazvala nove komentare na rad Centralne izborne komisije, ali i otvorila nove mogućnosti po pitanju formiranja vlasti jer bi postojala varijanta da se vlast na državnom nivou formira bez SNSD-a, a sa opozicijom iz RS-a, naravno ukoliko bi žrijebom bio izabran delegat iz PDP-a.

KOMENTARI