instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Postupak izrade ličnih dokumenata od sada možete pratiti online

Postupak izrade ličnih dokumenata od sada možete pratiti online

Građani koji kod nadležnog organa podnesu zahtjev za izdavanje putne isprave, lične karte i vozačke dozvole, u mogućnosti su da online prate faze izrade ličnog dokumenta od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje do uručenja.

Ovu informaciju su saopštili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Praćenje faza izrade ličnog dokumenta vrši se preko elektronskog servisa koji se nalazina web stranici IDDEEA-e. Korištenje ovog servisa je besplatno, a da bi se pokrenula provjera u tražena polja potrebno je unijeti podatke kojima raspolaže lično podnosilac zahtjeva.

Građanima je ovim omogućeno da na jednostavan način dobiju uvid u trenutni status zahtjeva, te da unaprijed mogu planirati preuzimanje izrađenog ličnog dokumenta na lokaciji nadležnog organa.

Iz IDDEEA-e kažu da i ove godine u ljetnim mjesecima bilježe povećan broj zahtjeva za izradu ličnih dokumenata, posebno putnih isprava.

U periodu od maja do augusta broj podnesenih zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata znatno je veći u odnosu na ostale mjesece. Na primjer u januaru ove godine za izdavanje putnih isprava podneseno je 42.760 zahtjeva, a u junu 77.845, dodaju iz IDDEEAA-e.

KOMENTARI