instant fap
NaslovnicaVijesti

Potrebna snažnija saradnja islamskih zemalja

Potrebna snažnija saradnja islamskih zemalja

Turski ministar vanjskih poslova je napomenuo da države grupe D-8 trebaju snažnije sarađivati kako bi iskoristile svoje potencijale i doprinijele rješavanju zajedničkih problema i izazova i postale značajan most saradnje između Istoka i Zapada.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je učestvujući na sastanku šefova diplomatija u okviru samita grupe D-8 koji se održava u glavnom gradu Pakistana Islamabadu podsjetio da je grupa, osnovana prije 15 godina, uz ogromne napore i zalaganje država članica već počela ostvarivati značajne rezultate na polju ekonomije, privrede i naučne saradnje.
Međutim, turski ministar vanjskih poslova je napomenuo da države grupe D-8 trebaju snažnije sarađivati kako bi iskoristile svoje potencijale i doprinijele rješavanju zajedničkih problema i izazova i postale značajan most saradnje između Istoka i Zapada.

Davutoglu je izjavio da se zemlje grupe D-8 moraju posvetiti rješavanju problema kapitala, proizvodnje i transporta, te tako dopinijeti regionalnom miru i blagostanju.

– Stoljeće u kojem živimo je stoljeće informacija i tehnologije. Iako su geografski udaljene jedna od druge, zemlje grupe D-8 moraju intenzivirati napore i rješavati zajedničke probleme, kazao je turski šef diplomatije, javlja agencija Anadolija.

D-8 je grupa koja se sastoji od osam zemalja u razvoju sa značajnom muslimanskom populacijom, koje su osnovale alijansu za ekonomski napredak.

U grupi D-8 nalaze se Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Malezija, Nigerija, Pakistan i Turska.

Glavni ciljevi grupe D-8 su jačanje pozicija zemalja članica u globalnoj ekonomiji, stvaranje novih prilika u ekonomskim odnosima, snažnija prisutnost u procesima odlučivanja na međunarodnom planu i povećanje životnog standarda zemalja članica.

KOMENTARI