instant fap
NaslovnicaBiH

Potvrda da u RS nije bilo genocida

Potvrda da u RS nije bilo genocida

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da odluka Haškog tribunala da optuženika Radovana Karadžića oslobodi po jednoj tački optužnice za genocid potvrdvrđuje da se u Republici Srpskoj nije dogodio genocid.

“Sudska odluka apsolutno potvrđuje naše tvrdnje da se ovdje nije desio genocid i demantuje sve one koji su na olak, politički način, političkim i medijskim pritiskom htjeli da to nakaleme Srbima i srpskom narodu. To je apsolutno promašeno”, rekao je Dodik novinarima na svečanosti povodom obilježavanja godišnjice od početka radova na Andrićgradu.

Dodik je dodao da su i ranije postojali pokušaji da se napravi, kako je ocijenio, politička ujdurma “u kojoj bi se tragalo na nekim drugim mjestima vezano za genocid”, ali da je to u Republici Srpskoj apsolutno propalo, prenose agencije.

Haški tribunal ranije danas oslobodio je Karadžića po jednoj od dvije tačke optužnice koje bivšeg predsjednika Republike Srpske terete za genocid.

Sudije su navele da tužioci nisu iznijeli dovoljno dokaza kako bi podržali tačku optužnice koja je Karadžića teretila za masovna ubistva, protjerivanje i progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz bh. gradova od marta do decembra 1992. godine, na samom početku rata u Bosni.

Ostala je optužba za genocid koja tereti Karadžića za učešće u masovnom ubistvu muslimana u Srebrenici 1995. godine.