instant fap
Naslovnicainmedia danas

Potvrđena optužnica protiv Drage Tendžerića koji je pored obilježja za grobnicu pozirao sa tri prsta

Potvrđena optužnica protiv Drage Tendžerića koji je pored obilježja za grobnicu pozirao sa tri prsta

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. On se fotografisao pored table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa podižući tri prsta.

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”” iz koje je ekshumirano 188 tijela civila te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom.

On je podigao majicu kako bi pokazao na leđima istetovirane četničke zločince Dražu Mihailovića i Momčila Đujića.

“Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području USK i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani”, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a koja je potvrđena 29. marta.

Tendžerić je nakon reakcija koje je izazvao obrisao spornu fotografiju sa profila na društvenim mrežama.

U Biljanima kod Kluča je, prema presudama Haškog tribunal, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 osoba.

Njih su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.

Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

KOMENTARI