Potvrđena optužnica protiv Miće Praštala: “Vojvoda” Kudra 23 godine nakon rata pred licem pravde za zločine u Krajini!

Homeinmedia danasUncategorized

Potvrđena optužnica protiv Miće Praštala: “Vojvoda” Kudra 23 godine nakon rata pred licem pravde za zločine u Krajini!

Ubio se Mićo Praštalo, optuženi za ratne zločine u Krajini

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 17. januara 2018. godine optužnicu koja optuženog Miću Praštala tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkom e), a), a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti optuženog Praštala da je u periodu od maja do septembra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ, prilikom kog napada su granatirani civilni objekti, stanovništvo ubijano, istjerano iz svojih domova koji su pljačkani i paljeni, a istjerano civilno stanovništvo odvođeno na mjesta gdje su skupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkim i psihičkom zlostavljanju, a zatim veliki broj zatočenika transportovan u logor „Manjača“ na Manjači, ili potjeran na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, pa svjestan tog napada i da njegove radnje čine dio tog napada u svojstvu komadanta 6. bataljona, koji je bio u sastavu 6. sanske brigade VRS, učestvovao u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, zatvaranja i druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotna osnovnim pravilima međunarodnog prava.

Praštalo se tereti i za direktna ubistva u selu Hrustovo kod Sanskog Mosta koja je kao komandant 6. bataljona naredio svom vojniku ,a ovaj to izvršio odmah i u neposrednoj blizini mjesta naredbe.

Iako je bio svjestan i znao šta je počinio tokom rata civilnom bošnjačkom stanovništvu Mićo Praštalo zvani Kudra vratio se u selo Praštali kod Sanskog Mosta kao da se ništa nije dogodilo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0