instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Povećava se broj oglasa za posao u BiH: Ovo su trenutno najtraženiji radnici

Povećava se broj oglasa za posao u BiH: Ovo su trenutno najtraženiji radnici

Od početka pandemije novog soja koronavirusa i proglašenja stanja nesreće u FBiH, bez posla su ostale hiljade radnika. Broj nezaposlenih u cijeloj BiH je samo u aprilu povećan za oko 10.000.

Ovaj trend u maju je zaustavljen, te je stidljivo počeo i rasti broj zaposlenih.

No, zanimalo nas je ima li uopće oglasa za posao i kakva je situacija.

Iako nije ni blizu onoga što smo imali ranije, pozitivne vijesti stigle su s portala MojPosao.ba, na kojem je do prije mjesec i po bilo nešto više od 600 oglasa za posao.

„Trenutno na portalu je više od 1.880 otvorenih radnih mjesta. Primjetan je porast oglašavanja u maju u odnosu na april ove godine, preliminarni rast je oko 30 posto što je dobar pokazatelj i očekujemo također dalji rast u ovom segmentu u skladu s ostalim privrednim aktivnostima u zemlji koje su ponovno pokrenute u sada već svim djelatnostima“, odgovorili su s portala MojPosao.ba, za Radiosarajevo.ba.

Na drugom portalu na kojem se oglašavaju radna mjesta – Boljiposao.com, odgovoreno nam je da imaju trenutno nešto više od 500 aktivnih oglasa.

„Od kada je proglašeno stanje nesreće zbog pandemije, zapošljavanje je stalo, poslodavci su većinom samo držali otvorene oglase od ranije. Oglašavali su se za online prodaju, IT i sve što se moglo organizovati za rad od kuće. Trenutno imamo više od 500 aktivnih oglasa, a najviše se traže IT zanimanja, finansijski sektor, komercijalisti, električari, vozači i prodavači“, ističu s portala Boljiposao.com.

Ocjenjuju da mnogi poslodavci još nisu vratili svoje poslovanje na staro, kao na primjer oni iz oblasti ugostiteljstva i turizma, a puno su zapošljavali.

„Stranci još uvijek čekaju da se uredi protok radne snage, ali je pozitivno što se naši poslodavci, bez obzira na vrlo malu pomoć, pokušavaju vratiti na tržište i zapošljavaju nove radnike. Nadamo se da će i druge djelatnosti, kao što su poljoprivreda, proizvodnja, pokrenuti značajniju proizvodnju i oživjeti tržište u BiH“, napomenula je Mirela Isaković, savjetnik za regrutaciju na portalu Boljiposao.com.

Nadležne državne institucije raspolažu s nešto skromnijim brojem oglasa.

Zavod za zapošljavanje FBiH - undefined
Foto: Printscreen: Zavod za zapošljavanje FBiH

Na stranici Zavoda za zapošljavanje FBiH vidljivo je da imaju objavljeno tek desetak oglasa, nešto više ih ima na stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, dok na stranici Zavoda za zapošljavanje RS piše da je otvoreno 80 oglasa.

Inače, u doba pandemije, prema ranijem istraživanjuportala MojPosao.ba, koji je obuhvatio drugu polovinu marta i prvu polovinu aprila, najtraženiji su bili operateri u pozivnom centru (103), vozači (75) i građevinski radnici (69), te programeri (36) i radnici u proizvodnji (35).

Pandemija koronavirusa izbacila je s liste najtraženijih zanimanja prodavače, konobare i kuhare s obzirom da su sektori turizma i ugostiteljstva i maloprodaje pretrpjeli velike štete zbog zatvaranja objekata. Prethodno je istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo da je najveći broj osoba izgubio posao upravo ova dva sektora.

KOMENTARI