Poziv / Svijet diže glas protiv genocida nad Rohinjama, 10. septembra protesti i u BiH

HomeVijestiBiH

Poziv / Svijet diže glas protiv genocida nad Rohinjama, 10. septembra protesti i u BiH

Radio zapis Radio Prijedora 31.05.1992 Dan bijelih traka

Facebook grupa “Borba protiv nacionalizma,nepismenosti i medija u službi političkih elita” pozvala je građane BiH da se u nedjelju u Sarajevu i Zenici odazovu na protestni skup “Zaustavite genocid nad Rohinjama”

Kako je objavljeno na Facebook-u, protestni skup će se održati od 11 do 13 sati na Trgu djece Sarajeva (Sarajevo), te na Trgu Alije Izetbegovića (Zenica)

Prof. dr. John L. Esposito, profesor Univerziteta Georgetown u SAD-u i svjetski poznati stručnjak za međunarodnu politiku, uputio je danas putem društvenih mreža poziv da se 16. septembra diljem svijeta održe prostesti u znak podrške Rohinnja muslimanimanad kojima se već godinama, a posljednjih sedmica veoma intenzivno, provodi kampanja nasilja i genocida, prenosi INS.

Zbog posljednjeg vala nasilja nad pripadnicima naroda Rohingya skoro 125.000 njih pobjeglo preko granice u Bangladeš za nešto više od deset dana.

Organizacija Burma Task Force sa sjedištem u Americi uputila poziv za održavanje mirnih demonstracija diljem svijeta protiv genocida nad Rohingya muslimanima. Pozvali su sve koji žele organizirati proteste podrške Rohingya muslimanima da im se jave.

Oni navode da postoji još 400.000 Rohingya muslimana koji su, prema procenjenama, zarobljeni u šumama i planinama dok burmanska vojska nastavlja napade sa zemlje i zraka.

Također, UN agencije za pomoć tvrde da Burma nastavlja da blokira isporuku hrane, vode i lijekova Rohingji.rohi

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0