instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

Poznati Petrovčani: Mersad Berber- Umjetnik koji je osvojio svijet

Poznati Petrovčani: Mersad Berber- Umjetnik koji je osvojio svijet

U nasem novom nastavku retrospektiva, prisjecamo se naseg uvazenog umjetnika koji je ostavio dubok trag na bosanskohercegovacku umjetnost, a svakako nas Bosanski Petrovac stavio na svijetsku umjetnicku kartu.

Mersad Berber (Bosanski Petrovac, 1. siječnja1940. – Zagreb, 7. listopada 2012. ) je bio bosanskohercegovački akademski slikar.
Mersada Berbera se uvrštava među najveće slikare neoklasiciste njegovog doba.

Mersad Berber je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963., u klasi Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafikeje zavšio na istoj Akademiji kod Rike Debeljaka. Od 1978. do 1982. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu-. Tijekom 1990-ih, za vrijeme rata u BiH, seli u Zagreb. Do kraja života živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.
Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom,ilustracijom, te je radio scenografiju ikostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film Tempo Secondo.
Održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu skupnih izložbi u Europi,SAD-u i Aziji, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad.

Bio je i član Ruskeakademije umjetnosti od 2007. godine. 1984. godine Galerija Tate u Londonu uvrštava Berberove slike u svoj stalni postav.

KOMENTARI