instant fap
NaslovnicaBiH

PREDSJEDNIK SDA SULEJMAN TIHIĆ: Nećemo se predati

PREDSJEDNIK SDA SULEJMAN TIHIĆ: Nećemo se predati

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da se ta stranka neće predati i popustiti nastojanjima Socijaldemokratske partije (SDP) da ih izgura iz vlasti na svim nivoima.

Vjeruje da se kriza vlasti dešava zbog potpuno drugih interesa u odnosu na ono što se tvrdi u javnosti, to jest da je razlog za sukob neglasanje delegata SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Napominje da je SDA uvijek bila otvorena za kompromise, što ju je mnogo koštalo u politici. Štaviše, Tihić podsjeća da je osobno najviše uradio za formiranje Vijeća ministara BiH.

“Mi se nećemo predati. Mi ćemo se boriti. Mi znamo kako i na koji način ćemo spriječiti pokušaje da se SDA izbaci iz vlasti. Za to što će se dalje dešavati odgovornost snosi onaj ko je ovo stanje izazvao i donio ovakvu nepromišljenu odluku. Pazite, da sve ide kako treba, potrebno je godinu dana da se promijeni ovo što je do sada urađeno. Mislim tu na razrješenja i imenovanja. Gledajte, traži se raskid koalicije na kantonalnom nivou u Sarajevu ili Tuzli, te u Federaciji BiH, gdje vlast dobro funkcionira. Šta iza toga stoji, možemo samo naslućivati. Razlog sigurno nije budžet”, kazao je Tihić.

Tvrdi da je otvoreno razgovarao sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji mu je predao pismo upućeno danas državnom premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem se zahtjeva smjena SDA-ovih ljudi u Vijeću ministara BiH.

“Pokušao sam ga odvratiti da ne čini sve ovo, da razmisli, jer to nije u interesu ni države, niti građana BiH koji su za nas glasali. Lagumdžija je, nažalost, ostao kod tog stava koji podrazumijeva raskid koalicije na svim nivoima. Premda je najavljena, ova odluka za nas  predstavlja iznenađenje. Ovakvom neozbiljnom i neodgovornom  odlukom SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima BiH i njenih građana, te ide u korist onih koji su protiv BiH”, naglašava Tihić.

On je ponovo pozvao čelništvo SDP-a da preispita svoju odluku o isključenju SDA iz vlasti.

“Osim toga, odluku o koaliciji je donio Glavni odbor SDP-a. Glavni odbor nije raskinuo koaliciju. SDP će se morati suočiti sa svim konzekvencama ovakvog  ponašanja. Ponavljam, koristit ćemo sve moguće zakonske i ustavne mehanizme da spriječimo ovakvo ponašanje. Smatramo da nema nijednog opravdanog razloga za izbacivanje SDA iz vlasti”, rekao je Tihić.

Na koncu, konstatira da je i osobno razočaran, jer je u SDA inicirao koaliciju sa SDP-om i Lagumdžijom sa kojim je radio na projektima bitnim za državu.