Preminula pjevačica Ljupka Dimitrovska Kalogjera

HomeVijestiMagazin

Preminula pjevačica Ljupka Dimitrovska Kalogjera

Za 9 mjeseci 2021. godine – 25,72 posto više umrlih nego u istom periodu 2020.

Pjevačica Ljupka Dimitrovska Kalogjera preminula je u 70. godini života, jučer u poslijepodnevnim satima, nakon kratke i teške bolesti, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.

Ljupka Dimitrovska Kalogjera rođena je 1946. godine u Skopju. Bila je velikan zabavne muzike i šlagera na prostorima bivše Jugoslavije, a vrh svoje popularnosti dosegnula je 70-ih i 80-ih godina.

Svoj prvi album pod nazivom “Ljupka” objavila je 1975. godine.

Iza legendarne pjevačice je gotovo pola stoljeća na glazbenoj sceni, tokom kojih je otpjevala brojne nezaboravne pjesme, koje joj je napisao njen pokojni suprug Nikica Kalogjera, a uz koje su se zaljubljivale mnoge generacije. Među njenim najvećim hitovima su pjesme ‘Ćibu, ćiba’, ‘Ta tvoja barka mala’ ‘Ja ga hoću, a on mene neće’, ‘Godine nisu važne’, ‘Nema više ljubavi’.

Veliki broj poznatih hitova, koji su obilježili više generacija, Dimitrovska Kalogjera je otpjevala u dobro poznatom duetu s preminulim Ivicom Šerfezijem.

Upravo je kao izvođačica šlagera postigla najzapaženije uspjehe te osvojila brojne prestižne nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima. Kao umjetnica se afirmirala, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u inostranstvu: u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Grčkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama.

Ljupka Dimitrovska Kalogjera iza sebe ostavlja veliki muzički opus, koji će zauvijek ostati u srcima vjernih obožavatelja i ljubitelja muzike.

Posljednji ispraćaj bit će u uskom krugu porodice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0