instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Prešli hiljadu kilometara da odaju počast borcima “Galaje”

Prešli hiljadu kilometara da odaju počast borcima “Galaje”

Tradicionalnom manifestacijom Galaja, koja je održana na lokalitetu istoimene šume, u blizini sela Vrhpolje, Sanski Most je obilježio 30. godišnjicu herojskog otpora agresiji, tokom ljeta 1992. godine.

Šuma Galaja je mjesto gdje je više od dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja Sanskog Mosta i Ključa pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most.

U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, članovi fudbalskog klub Radnik Sindelfingen Elvis Karadžić, Belmin Karadžić, Din Krak, Maid Talić, Dino Talić, Admir Karajić, Muharem Velić, Adin Velić i naravno Senad Ikanović koji ih povremeno trenira kondicione treninge i ovog puta je bio vozač ove ekipe koja je prešla preko hiljadu kilometara da učestvuje u turniru i tako odaju počast za one koji su na tom putu ugradili svoje živote u slobodu koju danas uživamo.

Svaka vam čast.

KOMENTARI