instant fap
NaslovnicaSport

Prije 24 godine Ivica Osim u suzama napustio kormilo Jugoslavije zbog agresije na BiH

Prije 24 godine Ivica Osim u suzama napustio kormilo Jugoslavije zbog agresije na BiH

Na današnji dan prije 24 godine, 23. maja 1992. godine, Ivica Osim je u suzama dao ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije.

Reprezentacija Jugoslavije se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo 1992. u Švedskoj, no Osim je odlučio napustiti kormilo Jugoslavije zbog agresije koja je počela na Bosnu i Hercegovinu.

Legendarni stručnjak je najprije izjavio kako podnosi ostavku i da neće ići na prvenstvo u Švedsku, a potom u suzama obrazložio razlog svoje odluke.

“Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka. Ja neću da govorim zbog čega i da objašnjavam, vi to vrlo dobro znate. Ali, ako ništa drugo, to je ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”, poručio je legendarni Švabo.

Sedam dana kasnije Jugoslavija je izbačena sa Eura, a umjesto nje je na prvenstvo otišla drugoplasirana selekcija iz kvalifikacijske grupe 4 selekcija Danske koja je na kraju i senzacionalno osvojila Evropsko prvenstvo.

KOMENTARI