instant fap
NaslovnicaMagazin

Prijedlog / Zdrav iftar sa voćem i povrćem neka bude vaš večerašnji izbor

Prijedlog / Zdrav iftar sa voćem i povrćem neka bude vaš večerašnji izbor

Ostalo je još nekoliko dana do kraja svetog mjeseca muslimana – ramazana.

U pripremama za Bajram i soframa kojima će tada ugostiti porodice i prijatelje, domaćice i domaćini u velikoj su gužvi sa pripremanjima posljednjih iftara u ovom svetom mjesecu.

Stoga vam donosimo prijedloge iz MiM – ramazanske sofre za iftar 25-og dana mjeseca ramazana.

Zdravi, ali ukusni obroci, dovoljno da nahrani tijelo postača koji se u Bosni i Hercegovini suzdržavao od hrane i pića skoro 18 sati.

Supa od slanutka i krompira

Potrebno:
– 250-300gr slanutka/leblebije
– glavica crnog luka
– 3 čehna b.luka
– 2 lovorova lista
– 3-4 grančice peršuna
– 3 krompira
– malo soli, bibera i maslinovog ulja

Priprema:
– Slanutak preko noći potopiti u vodu da omekša
– Omekšali slanutak preliti s 2l vode i staviti da kuha
– U šerpu sa slanutkom dodati narezana oba luka, peršun i lovor te začiniti
– Kada je slanutak na pola gotov, dodati mu na kockice narezan krompir
– Pustiti da se sve skupa skuha do kraja (krompir će se napola raskuhati pa će supi dati gustinu)
– Po želji se na kraju pri serviranju može preliti s malo maslinovog ulja

Grilana skuša sa đumbirom

Potrebno:
– 4 kom. skuše
– prasa ili mladi luk
– Svježe nane/mente
– Crvena tucana paprika
– Svježi đumbir na sitno narendan (komadić samo)
– 3 kašike meda
– 4 kašike ulja
– So, biber
– Sok od jednog limuna

Priprema:
– Sjediniti sastojke za preliv u činiji.
– Skuše premazati prelivom i staviti na gril
– Tokom pečenja prelivati po malo pripremljenim prelivom
– Pečene skuše poredati na tacnu i posuti sjeckanom prasom ili mladim lukom.

Bulgur s pečenim povrćem

Potrebno:
– 200g bulgura
– 15g putera
– kašika maslinovog ulja
– čehne b.luka, sitno nasjeckan
– Pola kašičice soli ili po ukusu
– 400ml tople vode ili supe ili toliko da prekrije bulgur dva prsta iznad površine
– Sitno sjeckani peršunov list
– 300g brokula
– Par većih mrkvi
– veći crni luk
– Ulje, so, sok od limuna

Priprema:
– Zagrijati puter i maslinovo ulje, te na njemu propržiti b. luk
– Dodati prethodno opran bulgur i miješati dok ne postane staklast
– Smanjiti temp. naliti vodu, posoliti, poklopiti i ostaviti lagano da se kuha dok sva voda ne ispari
– Kada je gotov skloniti s vatre, malo razrahliti viljuškom i posuti peršinov list
– Brokule odvojiti na manje cvjetiće
– Mrkvu oguliti i narezati na štapiće
– Crni luk narezati na kolutove
– Povrće poredati u tepsiju s pek. papirom, po želji se može i začiniti
– Peći na 200C-20-25min.
– Izvaditi iz rerne i posuti malo s limunovim sokom
– Poslužiti s bulgurom
Neobična torta sa jagodama

Potrebno:
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– kašika prezle
– prašak za pecivo

Krem:
– 300 ml slatkog vrhnja za šlag
– 100 g šećera u prahu
– 400 g jagoda
– vanilin šećer

Dekoracija:
– 300 ml slatke pavlake
– Učvršćivač za šlag

Priprema:
– Odvojiti žumanca i bjelanca.
– Pjenasto umutiti bjelanca u čvrst snijeg.
– Dodavati postepeno šećer i mutiti.
– Zatim kašikom umiješati brašno, prezlu i prašak za pecivo.
– Razliti masu u okrugli kalup i ispeći koru u rerni na 200C oko 30 min.
– Umutiti vrhnje u šlag, dodati šećer u prahu, učvršćivač i vanilin
– Na kraju dodati isjeckane jagode
– Premazati po kori te dekorisati

KOMENTARI