instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Prikazan film „Bliha i njeni ljudi“

Prikazan film „Bliha i njeni ljudi“

U selu Fajtovci, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, u proteklu subotu premijerno je prikazan film pod nazivom „Bliha i njeni ljudi“. Riječ je o dokumentarnom filmu u produkciji Centra za zaštitu životne sredine, nevladine organizacije iz Banjaluke koja provodi projekte i akcije vezane za očuvanje prirode i okoliša.

Prema riječima Majde Ibraković, aktivistkinje ove organizacije, oni su već nekoliko godina prisutni na području Sanskog Mosta, a njihov prvi angažman bio je vezan za najavu moguće izgradnje termoelektrane Kamengrad, u neposrednoj blizini ovoga mjesta.

Organizatori promocije i cijelog događaja bilo je Udruženje žena „Bliha“ iz Fajtovaca. Vrijedne članice udruženja su ovom prilikom izložile rukotvorine koje izrađuju, kao i prirodnu hranu. U ovome filmu se pojavljuje veliki broj mještana koji govore o svojim problemima kao što su uzurpiranje privatnog zemljišta, zagađenje od ugljene prašine te onečišćenje rijeke Blihe i njenih pritoka.

Nakon što je organizovana promocija u Fajtovcima, prikazivanje filma će uskoro biti organizovano i u Sanskom Mostu. U proteklim godinama u više navrata dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe, te je ona poprimala potpuno bijelu boju, što je izazvalo uznemirenje javnosti. Bliha je desna pritoka Sane na čijem se dijelu vodotoka nalazi i poznati vodopad visok 65 metara, koji je u proteklom periodu postao velika turistička atrakcija, a proglašen je i spomenikom prirode.

KOMENTARI