instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Primanja zaposlenih u bolnici biće izjednačena s primanjima ostalih medicinara

Primanja zaposlenih u bolnici biće izjednačena s primanjima ostalih medicinara

Primanja zaposlenika u Općoj bolnici u Sanskom Mostu biće u ovoj godini konačno izjednačena sa primanjima medicinskih radnika u drugim zdavstvenim ustanovama na području Unsko sanskog kantona.

Istakao je ovo Muris Halkić, resorni ministar zdravstva u Vladi USK, prilikom današnje posjete sanskoj bolnici kojom prilikom se sastao sa menadžmentom i predstavnicima sindikata te ustanove.

“Problem ćemo pokušati riješiti kroz rebalans budžeta Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, iz kojeg se finansira zdravstveni sektor u kantonu. Tako ćemo osigurati nedostajućih 1,2 milion maraka na godišnjem nivou za bolnicu i riješiti ovaj problem”, kazao je Halkić.

Prema njegovim riječima, za to postoji i politička volja koje u proteklim godinama nije bilo, zbog čega je Opća bolnica u Sanskom Mostu već dugih 15 godina na ledu, praktično od osnivanja. Dodao je kako se radi o rješenju za ovu godinu, te da će u narednom periodu biti potrebno pronaći stalno i sistemsko rješenje kroz izmjenu određenih zakonskih propisa koji regulišu finansiranje zdravstvenog sektora. Direktor Opće bolnice, Mustafa Avdagić, naglasio je kako se godinama suočavaju s finansijskim problemima, a kako bi ustanova mogla ekonomski opstati, zaposlenici su dobrovoljno pristali da se godinama odriču deset posto od ličnih dohodaka, kao i toplog obroka kojeg uopšte nisu primali, već su se hranili u bolničkoj menzi.

“Ovaj naš problem je godinama akumuliraio i druge probleme, jer su nas zbog toga napustili brojni zdravstveni radnici, pa i vrhunski stručnjaci koji nisu željeli pristati na najniže plate u kantonu i Federaciji BiH. Stanje je postalo neizdrživo s inflacijom i rastom troškova života, zbog čega je raslo i nezadovoljstvo uaposlenika”, istakao je Avdagić.

Prema njegovim riječima, u svim ranijim godinama bolnica je bila zakinuta za potrebna sredstva jer se zdravstvene ustanove finansiraju po osnovu broja osiguranika. Zbog toga što njih nije bilo dovoljno na području Sanskog Mosta i susjednog Ključa,  koje pokriva Opća bolnica, godinama se kuburilo s nedostajućim finansijama. Također, treba istaći kako će Opća bolnica iz budžeta USK dobiti dodatnih 500.000 KM, kao i 3,5 miliona maraka od Vlade FBiH i radi se o sredstvima koja su namjenjena za restruktuisanje zdravstvenih ustanova u ovome entitetu. Ovaj novac biće utrošen za modernizaciju tehničkih sredstava i poboljšanje uslova rada, pa se može konstatovati da za sansku bolnicu dolaze bolji dani.

KOMENTARI