instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Pročitana optužnica u predmetu “Pero”

Pročitana optužnica u predmetu “Pero”

Čitanjem optužnice jučer je pred Kantonalnim sudom u Bihaću nastavljeno suđenje u predmetu “Pero”, a sudi se Admiru Hadžipašiću, Goranu Laloviću, Senadu Haurdiću, Refiku Ćatiću, Snežani Kočić i Visokoj međunarodnoj školi u Cazinu. 

Tužilaštvo USK ih tereti za niz krivičnih djela, kao što su organizirani kriminal, primanje nagrade ili dugog oblika koristi za trgovinu uticajem,  krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Radi se o predmetu u okviru kojeg su oni optuženi za izdavanje lažnih fakultetskih diploma, a prema navodima tužilaca, svi optuženi su stekli višemilionsku korist njihovom prodajom kandidatima iz cijele Bosne i Hercegovine.

U optužnici je navedeno kako se radilo na način da su se Hadžipašić i Lalović susretali s kandidatima, te dogovarali o kupovini diploma, a potom je Kočićeva, uposlenica studentske službe, retroaktivno u matični list upisivala lažne podatke o upisu na fakultet, te evidentirala navodno položene ispite, na osnovu čega su dekani škole, Haurdić i Ćatić, ovjeravali i potpisivali lažne diplome.

Kandidati su novac isplaćivali na ruke ili na račun Visoke međunarodne škole, a iznosi su se kretali od 3.000 do 9.350 maraka, s tim da su najtraženije diplome bile iz oblasti zdravstva, bankarstva, sigurnosti, te saobraćaja.

Tužilaštvo USK je najavilo da je optužnica obimna, da sadrži preko pedeset stranica, te da planiraju saslušanje 86 svjedoka, među kojima su i prikriveni policijski istražioci i sudski vještaci, a planirana je i prezentacija preko 5.000 materijalnih dokaza. Kantonalni sud u Bihaću ranije je potvrdio optužnicu, a optuženoj grupi za organizovani kriminal u izdavanju lažnih diploma stavlja se na teret da su u vremenskom periodu od 2016. godine do kraja 2019. godine kroz organizovano kriminalno djelovanje omogućili velikom broju lica da bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steknu diplome različitih akademskih zvanja. Na ovakav način izdato je najmanje 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo pranje novca, ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma, naveli su tužioci.

Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi suda, za period od oko dva mjeseca uspio kupiti diplomu ekonomskog fakulteta, te je tom prilikom označeni novac predao na ruke Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu. Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja lica koji su potvrdili da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, te da ne znaju nikog od profesora škole i da su u najvećem broju slučajeva diplome sticali na ekspresan način. Istaknuto je da se radi o najobimnijem predmetu u praksi Tužilaštva USK, u okviru kojeg je otkrivena i spriječena razvijena i organizirana mreža prodaje fakultetskih diploma kroz koju su se pribavljala i prala ogromna novčana sredstva. Nastavak suđenja i iznošenje riječi odbrane zakazan je za 28. i 29. februar ove godine.

KOMENTARI