instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Projekti za bolju infrastrukturu

Projekti za bolju infrastrukturu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, boravili su u radnoj posjeti općini Sanski Most. Tom prilikom su u pratnji lokalnih zvaničnika obišli nekoliko lokaliteta na području općine na kojima su uspješno okončani infrastrukturni projekti, finansirani sredstvima resornih ministarstava.

Radi se o projektima koji se odnose na izgradnju mosta u Vršu, te asfaltiranju saobraćajnica u Lušci Palanci, s kojima će kvalitet života stanovnika u ovim mjestima, u značajnoj mjeri biti poboljšan. Nedavno su okončani svi radovi na izgradnji novog mosta prema selu Vrše, a radi se o projektu vrijednom 69 hiljada maraka. Ovaj projekat je finansiran sredstvima iz FERP programa kojeg provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a koji je namjenjen sanaciji i rekonstrukciji infrastrukturnih objekata uništenih ili oštećenih tokom majskih poplava koje su pogodile Sanski Most 2014. godine. U znak zahvalnosti, Admir Velić je u ime mještana Vrša ministru Šemsudinu Dediću uručio prigodan poklon, istakavši zahvalnost svima koji su pomogli izgradnju mosta, koji će donijeti veliko olakšanje mještanima i cijelom ovom naselju. „Obilne kiše koje su zahvatile ovo područje u posljednje vrijeme pokazale su efikasnost infrastrukture koja je obnovljena u sklopu Projekta FERP. I pored obilnosti kiša, nema poplava, a upravo nam je to bio cilj – da djelujemo preventivno i da se ne ponove štete koje je ova općina pretrpjela 2014. Godine“, istakao je ministar Dedić, naglasivši da će ovaj ali i ostali projekti obezbijediti bolji ambijent za život svih građana Vrša i Sanskog Mosta.

Federalni ministri su potom zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Sanski Most Desankom Miljević, također prisustvovali svečanom otvaranju novoasfaltiranih saobraćajnica u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, najvećeg povratničkog mjesta na području općine Sanski Most. Projekat obnove ovog lokalnog puta zajednički su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Sanski Most, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 152 hiljade maraka. „Drago mi je da smo u fazi otvaranja infrastrukturnih projekata ovdje u Sanskom Mostu, a što je rezultat dobre saradnje lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti. Ovim ali i drugim projektima pokazali smo da vodimo brigu za povratkom, te se nadam da će biti povećan broj povratnika, koje pozivam da u buduće apliciraju na sve javne pozive Federalne vlade koji su namijenjeni ovoj populaciji, a koji se odnose na projekte zapošljavanja, privrede, poljoprivrede i slično. Radujem se realizaciji ovog ali i drugih projekata koji će uslijediti, a koji su rezultat zajedničke saradnje Vlade FBiH i općine Sanski Most, a velike zasluge u svemu tome pripadaju federalnom poslaniku Asimu Kamberu, koji svakodnevno u Sarajevu posjećuje i obilazi federalna ministarstva, i uvijek jednako lobira za Sanski Most i sve njegove stanovnike bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadali“, ističe ministar Edin Ramić.

Ovo je najznačajniji projekat kada je u pitanju putna infrastruktura, koji će poboljšati kvalitet života povratnicima, istakla je predsjedavjuća Općinskog vijeća Desanka Miljević, uputivši zahvalnost svima koji su u njemu učestvovali. Lokalni mještani nisu krili zadovoljstvo uspješno okončanim radovima. Kako su istakli, radi o projektu koji je bio od velikog značaja, i koji će poboljšati životnu svakodnevnicu. Milorad Karanović, koji svakodnevno vozi šestoro svoje djece do škole, ističe kako će novi asfaltirani put biti od neprocjenjivog značaja, jer više od petnaest godina on ali i svi mještani bili su zbog toga na velikim mukama, kojima je od danas došao kraj. Jedan od prvih povratnika u Lušci Palanku, Božo Cvijanović, istakao je zadovoljstvo što je nakon toliko godina dočekao realizaciju ovog projekta. „Novi put svakao će promijeniti izgled ovog mjesta, te ujedno stvoriti bolji ambijent za život povratnika. Nadam se da se na ovome neće stati , nego da će radovi biti nastavljeni, što će u budućnosti biti dodani razlog da mnogi mještani ne trebaju odlaziti u druga mjesta u potrazi za boljim životom“, ističe mještanka Zorica Miljević. Mještanin Boško Grbić istakao je zadovoljstvo zbog okončanih radova i uputio zahvalnost svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta, jer je novi asfalt kako je rekao, ogledalo Lušci Palanke.

I Višnja Praštalo, koja zajedno sa svojom porodicom živi u ovom povratničkom mjestu, ističe značaj obnovljene putne infrastrukture, koja će olakšati život i rad svih mještana. Inače, još jednom je istaknuta odlična saradnja općine Sanski Most i federalnih ministarstva, koji su u proteklom periodu zajedno učestvovali u implementaciji velikog broja projekata na području općine, a nastavak njihove realizacije najavljen je i za naredni period. Federalni ministri Šemsudin Dedić i Edin Ramić prilikom boravka u Sanskom Mostu posjetili su i turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, kao i Šehidsko mezarje „Hrustovo –Vrhpolje“, gdje su položili cvijeće i proučili fatihu.

KOMENTARI