instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Prošlo je 10 dana od kada je pobjegao Milomir Savčić, osumnjičen za genocid u Srebrenici

Prošlo je 10 dana od kada je pobjegao Milomir Savčić, osumnjičen za genocid u Srebrenici

Prije osam dana predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić bio je u Sudu BiH na ročištu za određivanje pritvora. Samo nekoliko sati poslije osumnjičeni za genocid u Srebrenici više nije bio dostupan institucijama naše zemlje.Nakon ročišta, Savčić je odšetao iz Suda BiH, a naredba za privođenje je stigla oko 16 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći zbog čega je raspisana međunarodna potjernica.

Savčić je nedostupan na telefon i navodno niko ne zna gdje se krije. I njegov advokat Miodrag Stojanović kaže da nema informaciju o lokaciji svog klijenta.

U državnom sudu se vodi postupak protiv Savčića, bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a, zbog genocida u Srebrenici.

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Savčiću je određen pritvor zbog kršenja mjera zabrane odnosno medijskih istupa u vezi s njegovim predmetom, što mu je bilo zabranjeno. Odbrana je uložila žalbu na ovu odluku.

Njemu je ranije izrečenim mjerama zabrane oduzet pasoš Bosne I Hercegovine i Republike Srbije, kao i lična karta te mu je izrečena zabrana napuštanja boravišta I putovanja. Mjerama je Savčiću zabranjeno i izdavanje novog pasoša, kao I korištenje lične karte za prelazak granice.

KOMENTARI