instant fap
NaslovnicaVijesti

Protest Turaka iz Sjevernog Kipra u Bruxellesu: Mi nismo strašila!

Protest Turaka iz Sjevernog Kipra u Bruxellesu: Mi nismo strašila!

Značajan broj poslanika Evropskog parlamenta posjetili su protestante i dali im podršku

Turci Sjevernog Kipra održali su proteste protiv Evropske unije na kojima su poručili da nisu strašila, te da hitno žele da se ukloni izolacija koju je Evropska unija uvela prihvatanjem u članstvo samo Južnog Kipra.

Više od 400 protestanata je stiglo iz Sjevernog Kipra u Bruxelles gdje su sa maskama na glavama održali proteste pred zgradoma Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Vijeća Evropske unije.

Demonstranti su sebe nazvali nepostojećim građanima Evropske unije.

Tražili su da im se omogući direktna trgovinska razmjena sa EU-om, direktna avionska linija sa Aerodroma Ercan na evropske aerodrome, da se omogući univerzitetima sa Sjevernog Kipra da učestvuju u obrazovnim programima u zemljama EU-a, pomogne učestvovanje sportskih timova Sjevernog Kipra na međunarodnim takmičenjima, zatim da turski postane jedan od zvaničnih jezika u EU-u, te da dobiju pravo da imaju svoga predstavnika u Evropskom parlamentu.

Turci iz Sjevernog Kipra su u toku održavanja protesta uzvikivali: “Nemojte nas tretirati kao strašila”, kao i “Kiparski Turci su zaboravljeni građani EU”.

Značajan broj poslanika Evropskog parlamenta, među kojima su se nalazili i potpresjednica zajedničke komisije za odnose između Turske i EU-a Helene Flautre i bivši predsjednik Grupe liberala u Evropskom parlamentu Graham Watson, posjetili su protestante i dali im podršku.