instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

“Prva sanska škola” obilježila 130 godina postojanja

“Prva sanska škola” obilježila 130 godina postojanja

Priredbom za učenike i roditelje danas je obilježeno 130 godina od formiranja Prve sanske škole, najstarije obrazovne ustanove na području Općine Sanski Most.

Ova školska ustanova je pod ovim nazivom osnovana daleke 1887. godine, u vrijeme vladavine Austrougarske ovim prostorima, a tokom svog postojanja nosila je i nazive „Vuk Karadžić“ i „Hasan beg Čekić“, da bi joj naposlijetku bio vraćen prvobiti naziv. Učenici ove obrazovne ustanove priredili su danas za svoje kolege i roditelje bogat kulturno umjetnički i zabavni program.

Istaknuta je još jednom podrška učeniku osmog razreda ove škole, Muhamedu Taliću, koji se liječi od leukemije te su mu njegove školske kolege i nastavnici poželjeli brz oporavak i povratak u školske klupe.

Učenici Prve sanske škole redovno postižu odlične rezultate na brojnim općinskim i kantonalnim, takmičenjima, a ova školska ustanova pruža idealne uslove za školovanje i boravak djece. U proteklom periodu urađen je niz projekata na planu poboljšanja tih uslova, renovirane su prostorije i obogaćena školska biblioketa velikim brojem naslova.U sklopu priredbe učenici su se predstavili horskim pjevanjima, recitacijama i dramskim izvedbama, a posebna atrakcija bila je revija mladih manekena.

KOMENTARI