instant fap
NaslovnicaVijesti

Prvi potez francuske socijalističke vlade: Za 30 posto srezali plaću predsjednika i ministara

Prvi potez francuske socijalističke vlade: Za 30 posto srezali plaću predsjednika i ministara

Novi francuski socijalistički predsjednik Francois Hollande i njegova vlada svoj su mandat počeli sa kresanjem svojih plaća za 30 posto.

Tim potezom su realno i simbolički željeli prekinuti sa erom bivšeg konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji  je sebi od 2007. godine povećao plaću za 170 posto, na 19 hiljada eura. Ministri su kazali da će im prva briga biti borba sa dužničkom krizom i mijenjanje smjera europske ekonomske politike sa žestoke štednje na rast.

“Francuska neće potpisati fiskalni pakt”

“Prioritet je riješiti krizu u Europi”, kazao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius te dodao kako je on Europljanin, ali mu je potrebna drugačija Europa koja će se usmjeriti na zapošljavanje. Ministar financija Pierre Moscovici je kazao da Pariz neće ratificirati europski fiskalni pakt, ako se u njega ne ugrade i mjere za stimuliranje rasta.

“Vrlo jasno smo rekli da sadašnji ugovor nećemo potpisati, ako se u njega ne doda još jedno poglavlje o rastu, uz strategiju za postizanje rasta”, rekao je Moscovici te je obećao da će socijalisti državi javne finansije pod kontrolom.

“Štedljiva” Merkel podigla plaću

Za razliku od socijalista Hollandea, njemačka konzervativna premijerka Angela Merkel, je ministrima i sebi ovog tjedna povećala plaću za 5,7 posto. Njezina je plaća od ovog mjeseca porasla za 930 eura na 17,016 eura, dok će njezini ministri dobivati 13,795 eura. Inače, Merkel u Europi žele nametnuti ideju stroge štednje, ali očito nije željela s time krenuti od sebe. S druge strane novi francuski predsjednik Hollande, koji je zagovornik rasta, spušta si plaću za 30 posto.