instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

“Pucanj u dušu”

“Pucanj u dušu”

U Sanskom Mostu će u petak, 25. decembra, biti održana projekcija igrano-dokumentarnog filma “Pucanj u dušu”. Promocija i prikazivanje biće upriličeno u Starom hotelu sa početkom u 18 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Film govori o često izbjegavanim i prešućenim temama ratnih silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su doživjele brojne žene tokom rata u BiH.

Film sadrži potresne ispovijesti zlostavljanih žena, te rekonstrukcije istinitih događaja. Film “Pucanj u dušu” predstavlja samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli kroz najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu. Potpunu istinu vjerovatno nikad nećemo saznati jer su razmjere zločina nezamislive, mnoge žrtve nisu preživjele, a mnoge će svoju bol ponijeti sa sobom u grob…”, navodi se u opisu dokumentarnog filma.

Dokumentarac počinje vriskom žene koja je upravo zlostavljana, a potom se smjenjuju potresna svjedočanstva žrtava. “Pucanj u dušu” je projekat nastao u saradnji sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida i Udruženjem Majki neklava Srebrenica i Žepa, i dio je kampanje “Filmom za ljudska prava”, koja ima za cilj podizanje svijesti društva o posljedicama i poteškoćama žrtava, svjedoka i preživjelih seksualnog zlostavljanja i silovanja počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Autor filma je Enes Hotić, a snimljen je u produkciji Multimedijalnog servisa „Exit media“ koji već nekoliko godina djeluje u Sanskom Mostu, i bavi se produkcijom igranih i dokumentarnih filmova. Pored rada na igranim i dokumentarnim filmovima, ovaj servis kroz multimedijalni pristup producira i snima i druge video uratke, kojim se nastoji ukazati na određene pojave u društvu.

U produkciji ovog servisa snimljen je igrano-dokumentani film “Prijedorsko ljeto”, kao i veći broj dugometražnih i kratkometražnih filmova koji obrađuju različite teme.

12399074_10207177583176401_619582129_n

KOMENTARI