instant fap

Pušenjem u trudnoći ugrožavate i unučiće

Mame koje puše prije, za vrijeme i poslije trudnoće mogu ugroziti buduću plodnost svojih kćeri, pokazuje novo istraživanje.
 

Studija je uključila ženke miševa kojima su bili ubrizgani uobičajeni toksini koje se nalaze u dimu cigareta prije početka trudnoće i za vrijeme dojenja.

Iako nije bilo znatnog uticaja na broj i veličinu mladunaca poslije izlaganja toksinima dima, uticaj na funkciju ovarijuma kod mladunaca ženskog pola je postojao.

Glavni istraživač Andrea Jurisčova je izrazila nadu da će ti nalazi podstaći dalja istraživanja uloge izlaganju dima cigareta i sličnih toksina iz okoline na plodnost.

“Želimo da povećamo nivo svijesti”, rekla je dr. Jurisčova i dodaje da istraživanje upućuje na to da žene koje puše cigarete mogu da utiču na plodnost svojih potomaka, bez ikakvog znanja o tome.

Portal Moj doktor piše da su majčinstvo i cigarete povezani s velikim brojem komplikacija trudnoće, uključujući malu porođajnu težinu, probleme s placentom i prijevremene porođaje.

U odvojenoj studiji istraživač za plodnost dr Pol Fovler i njegove kolege s Univerziteta u Aberdinu, objavili su slične rezultate koji su vezani za plodnost muškaraca.

Fovler i saradnici su pokazali da su muškarci čije su majke pušile cigarete za vrijeme trudnoće imali niži nivo gena koji se zove DHH, a zaduženi su za rast testisa.

Manja veličina testisa povezana je s manjim brojem spermatozoida i to može da objasni kako uticaj majki koje puše cigarete djeluje na plodnost nerođenih sinova.

KOMENTARI