instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Putin pozvao Hollandea i Merkel da izvrše pritisak na Porošenka

Putin pozvao Hollandea i Merkel da izvrše pritisak na Porošenka

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas Pariz i Berlin da izvrše pritisak na njegovog ukrajinskog kolegu Petra Porošenka da primjeni mirovne sporazume iz Minska, namijenjene okončanju sukoba s proruskim separatistima.

Putin je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i kancelarkom Angelom Merkel zatražio da “aktivno utiču na Ukrajinu, podrazumijevajući sastanke s Petrom Porošenkom u Varšavi, o jasnoj primjeni sporazuma iz Minska”, prema saopćenju iz Kremlja. Porošenko učestvuje na samitu 28 zemalja NATO-a, koji se održava u glavnom poljskom gradu.

Sukob između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo više od 9.400 ljudi u nešto više od dvije godine, umanjio se u intenzitetu od potpisivanja u februaru 2015. godine mirovnih sporazuma u Minsku. Smrtonosni sukobi ipak izbijaju povremeno i proces rješavanja sukoba je u zastoju. “Vladimir Putin je naglasio provokacije ukrajinskih snaga” na istoku, nastavljeno je u saopćenju iz Kremlja, naveo je AFP.

KOMENTARI