instant fap
NaslovnicaUncategorized

Radio “Sana” ugostila Eminu Hotić, učenicu koja je izumila robota

Radio “Sana” ugostila Eminu Hotić, učenicu koja je izumila robota

Talentovana učenica četvrtog razreda Poljoprivredne škole „Sanus futurm“ iz Sanskog Mosta, Emina Hotić, gostovala je u programu Radio “Sane”.

Podsjetimo kako je učenica izradila idejni projekat robota za čišćenje vertikalnih staklenih površina, koji je na nedavno održanom naučnom takmičenju srednjoškolaca, Bosanskoj naučnoj olimpijadi u Sarajevu, uvršten među pet najoriginalnijih.

Hotićeva je govorila o svom projektu, detaljno obrazloživši kako robota čini pokretni mehanizam u vidu gusjenica i vakum pumpi koje mu omogućavaju da se održi i kreće po okomitim površinama, te sistem špricaljki i četki kojima se na staklo nanosi i potom briše tečnost za čišćenje.

U tijelu robota bio bi ugrađen sistem filtracije koji bi omogućavao da se upotrijebljena tečnost koristi u više navrata, a pokretao bi ga elektromotor koji bi energiju crpio iz sunčevog panela ugrađenog na njegovoj gornjoj površini, dok bi upravljanje bilo daljinsko.

Hotićeva je istakla nadu kako će u narednom periodu uspjeti pronaći investitora kako bi njen projekat ugledao svjetlo dana. Inače, ova učenica iz Ključa otkrila nam je svoje planove za budućnost koji su vezani za upis studija arhitekture ili tehničkih nauka.

“Iako je poljoprivreda nekada bila moja velika ljubav, tokom školovanja sam otkrila afinitete ze neke druge oblasti, prije svega crtanje I tehniku.”, rekla je Hotićeva. Skupa s učenicom u studiju Radio “Sane” gostovao je i direktor pomenute škole, Ajdin Asotić.

KOMENTARI