instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Radnici Lidla u Velikoj Britaniji će postati najplaćeniji u branši

Radnici Lidla u Velikoj Britaniji će postati najplaćeniji u branši

Svjetski poznati lanac marketa Lidl najavio je povećanje plata od marta sljedeće godine, što bi ga moglo učiniti supermarketom sa najvećim platama u Velikoj Britaniji.

Naime, Lidl planira da poveća minimalnu platu za zaposlene izvan Londona na 10,10 funti po satu, sa stopama do 11,40 funti za iskusnije radnike. U glavnom gradu važiće više stope, saopštili su iz ovog supermarketa, prenosi BBC.

Dodaje se da je povećanje priznanje za “naporan rad i posvećenost kolega na prvoj liniji tokom posljednjih 18 mjeseci pandemije”.

Ranije ove godine, Morrisons je postao prvi supermarket u Velikoj Britaniji koji je plaćao najmanje 10 funti po satu.

“Početne plate će se povećati sa 9,50 na 10,10 funti po satu izvan Londona i 10,85 na 11,30 funti u glavnom gradu od marta 2022. godine, a kolege će zarađivati do 11,40 i 12,25 funti, u zavisnosti od dužine radnog staža”, kazali su iz Lidla.

To dolazi nakon što su službene brojke od utorka sugerisale da se poslodavci i dalje bore da popune radna mjesta, što posebno utiče na sektor ugostiteljstva i maloprodaje.

Broj slobodnih radnih mjesta u oktobru je dostigao novi rekord od 1,17 miliona, što je skoro 400.000 više nego prije pandemije. Sa toliko dijelova privrede koji se suočavaju s nedostatkom radne snage, mnogi poslodavci moraju poboljšati plate i uslove kako bi popunili slobodna radna mjesta i zadržali osoblje koje imaju.

Lidl se i dalje širi. Trenutno ima više od 850 trgovina u Velikoj Britaniji i kaže da je još uvijek na putu da to poveća na 1.000 do kraja 2023. godine.

Jasno je da žele imati konkurentsku prednost u plaćanju po satu, a to će izvršiti pritisak na njegove veće rivale, koji imaju daleko više radnika za plaćati.

Lidl je rekao da je taj potez za neke predstavljao povećanje plata za više od 6 posto. Više od 21.000 zaposlenih u Lidlu, oko 80 posto njegovog osoblja, imalo bi koristi, dodaje se.

Poređenja radi, minimalna plata u Velikoj Britaniji za radnike starije od 23 godine bi trebala porasti sa trenutnog nivoa od 8,91 funti na sat na 9,50 funti od aprila 2022. godine.

I ranije ove sedmice, realna plata, koju plaća skoro 9.000 poslodavaca širom zemlje, porasla je sa 9,50 funti na 9,90 funti po satu.

Što se tiče Lidlovih rivala, najnoviji dostupni podaci govore da Tesco i Aldi trenutno plaćaju 9,55 funti po satu, dok Sainsbury's, Waitrose i Co-op plaćaju 9,50 funti, a Asda 9,18 funti.

Lidl je rekao da će ga njegovo posljednje povećanje plata koštati 18 miliona funti i opisao ga kao dio svog investicionog plana u Velikoj Britaniji.

“Ne očekujemo da ćemo to prenijeti na kupce u vidu povećanja cijena. Trenutno je veoma teško zaposliti osoblje. Mi se takmičimo za talente sa svim drugim trgovcima i drugim industrijama. Lidlovo povećanje plata namijenjeno je zadržavanju postojećeg osoblja koliko god je to moguće, ali i privlačenju novih radnika”, kazala je Nan Gibson, direktorica ljudskih resursa u Lidlu.

Christian Härtnagel, izvršni direktor u Lidl GB, rekao je kako imaju ambiciozne planove za razvoj poslovanja širom Velike Britanije, a da bi to učinili, moraju osigurati da privuku i brinu o najboljim talentima na svakom nivou poslovanja.

KOMENTARI