instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Radost i tuga na hatmama u Donjem Kamengradu

Radost i tuga na hatmama u Donjem Kamengradu

Upravo ovako bi se mogla opisati jučerašnja hatmenska svečanost mektebskih polaznika u Sultan Fatihovom džematu, u D. Kamengradu.

Devetero djece ovog džemata, pet mladića i četiri djevojke, jučer je svečanim hatmama okončalo svoje dugogodišnje mektebsko školovanje.

Radost je prvenstvena emocija na završnim svečanostima hatmi, kako djece tako i njihovog muallima.
Tako je bilo i na jučerašnjim hatmama u ovom vrijednom džematu, sve dok imam i muallim nije najavio da su mu ovo njegove posljednje hatme i da uskoro napušta džemat i odlazi na neke druge poslove.
Veoma biranim riječima, koje su često prekidale suze, opraštao se Nevres ef., od “svoje” dječice i džemata.

“Bili ste mi prvo prijatelji i komšije, pa tek onda džematlije. Tako smo, nekako, navikli jedni na druge. Nikada me izdali niste, nadam se ni ja vas. U svakoj plemenitoj akciji, bili ste mi redovna podrška…Hvala vam za predivnih 12 i po godina koje smo proveli skupa…”, dio je oproštajnog govora koji je Nevres ef. Softić, kazao u punoj džamiji.

Duboki uzdasi i suze uslijedile su kod njegovih džematlija, ali i kod njegovih kolega imama.
Svi koji smo poznavali ovog čestitog i vrijednog imama, znamo da sa njegovim odlaskom ne gubi samo ovaj džemat, nego i Medžlis Sanski Most u cjelini.

Novoimenovani glavni imam našeg Medžlisa, Mirza ef. Žerić, u svome veoma nadahnutom vazu nasihatu, posebno se osvrnuo na način na koji se Nevres ef. oprašta sa svojim džematlijama. 

“Pored čestitki ovoj vrijednoj djeci koja su danas u centru pažnje, dozvolite mi da čestitam i vama kao džematu na jednoj drugoj stvari. Vaše suze, ali i suze vašeg imama nama govore o vašoj uzajamnoj dugogodišnjoj ljubavi i međusobnom poštovanju. Siguran sam da možete poslužiti kao primjer kako se imam i džemat(lije) međusobno uvažavaju, ali i na kako lijep i dirljiv način se rastaju, kada već dođe do toga. Nevresu ef. želim uspješan nastavak poslovne karijere koju je odabrao, a vama, ako Bog da, čestitog imama koji će nastaviti tamo gdje je Nevres ef. stao”, kazao je, između ostalog glavni imam, Mirza ef.

Spomenimo i to da su djeca na ovim hatmama, po jedinstvenoj procjeni prisutnih imama, pokazala izuzetan kvalitet u učenju Kur'ana, što je dodatni dokaz u prilog kvaliteta onoga ko ih je Kur'anu podučavao.
Da to jučerašnji slavljenici znaju cijeniti, pokazali su i jedom prelijepom gestom. Pored poklona svome muallimu za uloženi trud u njihovom odgoju i podučavanju, pročitali su mu pismo zahvale, koje su mu uokvirili i uručili, sa molbom da ga čuva kako bi ga sjećalo na lijepe dane…

Na kraju programa, prigodan poklon Nevres ef. uručio je ispred kolektiva imama i predsj. Udruženja ilmijje, Selmir ef. Hurić.

Čestitamo djeci i njihovim roditeljima, uz dovu da ih Kur'an Časni kroz život vodi, a Nevres ef. želimo mnogo sreće i uspjeha u budućem radu i djelovanju.

nevers

KOMENTARI