instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Rast broja djece u predškolskim ustanovama u BiH

Rast broja djece u predškolskim ustanovama u BiH

Podaci pokazuju kako broj djece u predškolskim ustanovama u BiH raste.

Prema posljednjim pokazateljima koje je objavila Agencija za statistiku BiH, u pedagoškoj 2023./2024. godini broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 6,3 posto u odnosu na prethodnu pedagošku godinu, dok je broj zaposlenih povećan za 6,5 posto.

Od ukupnog broja djece u predškolskom odgoju i obrazovanju, 59,7 posto ih je obuhvaćeno javnim ustanovama, dok je privatnim ustanovama obuhvaćeno njih 40,3 posto. Zanimljivo je da je broj privatnih predškolskih ustanova gotovo dosegnuo broj javnih.

Od ukupno 493 predškolske ustanove, 250 je javnih, dok su 243 privatne. Na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 6513 djece, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 4,3 posto.

Značajno su veće liste čekanja za javne predškolske ustanove nego za privatne. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na listama čekanja u javnim vrtićima bilo je 5182 djece, a u privatnim 1331.

Rast broja djece u jasličkim skupinama

U pedagoškoj 2023./2024. u jasličkoj skupini boravilo je 10.251 dijete, što je za 9,6 posto više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu. Najveću skupinu među njima čine djeca od 2 do 3 godine(56,9 posto).

Prema podacima, predškolske ustanove u BiH pohađalo je 10.251 dijete do tri godine, 6047 djece u dobi od tri do četiri godine, 6545 djece od četiri do pet godina te 7411 djece u dobi od pet do šest godina. Mješovite skupine koje se odnose na djecu u dobi od tri do šest godina pohađalo je 10.960 djece.

Nedostatak predškolskog obrazovanja

Unatoč rastu broja djece u vrtićima, raniji podaci pokazuju kako BiH zaostaje za europskim zemljama kad je riječ o sudjelovanju djece u predškolskim programima.

Iako je Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH usvojen 2007. godine propisao obvezno i besplatno predškolsko obrazovanje u godini pred polazak u školu, ono je još uvijek nedostupno velikom broju djece iz raznih razloga, piše Večernji.ba.

Ciljevi predškolskog obrazovanja

Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja je osigurati najmlađoj populaciji uvjete za optimalni tjelesni, intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj te uspješno daljnje obrazovanje.

Prema ranijim podacima organizacije “Save the Children”, predškolskim obrazovanjem u BiH obuhvaćeno je oko 50 posto djece, dok je, primjerice, tek oko dva posto djece iz ugroženih skupina pohađalo neki oblik predškolskog obrazovanja.

U EU, prema podacima Eurostata, postotak djece u dobi od 4 do 6 godina koja pohađaju predškolsko obrazovanje prelazi 95 posto.

KOMENTARI