instant fap
Naslovnicainmedia danas

Reakcije naših sugrađana na zemljotres

Reakcije naših sugrađana na zemljotres

Zemljotres jačine 5,2 po Richterovoj skali jutros nešto prije 11 sati potresao je hrvatsko tlo na Krku, a epicentar potresa bio je u gradu Ckrivenica

Na osnovu podataka Evropskog mediteranskog seizmosloškog centra (EMSC), zemljotres magnitude osjetio se 21 km od grada Crikvenica, na otoku Krk.

Prve reakcije građana na zvaničnoj stranici EMSC-a kažu da se potres osjetio “jako” i da je “dugo trajao”.

Naši sugrađani nam javljaju da se osjetio i u Sanskom Mostu, a iz nekoliko stambenih objekata i zgrada stanari su izašli iz svojih domova.

Također, reakcije stižu i iz bh. gradova, tačnije Bosanskog Novog, Bosanske Krupe i Banje Luke, Bihaća i Cazina gdje građani također svjedoče o tome da se osjetio zemljotres.

Ljudi su pomalo uznemireni, obzirom na druge potrese u Hrvatskoj, Turskoj, Rumuniji u posljednje vrijeme.

Nakon što osjetite potres, potrebno je brzo reagirati kako biste se zaštitili. Evo kako se možete zaštiti na različitim mjestima.

Ako se nalazite u kući, zaštitite glavu i sakrijte se ispod stola. Nemojte trčati van iz kuće.

Ako za vrijeme vožnje osjetite podrhtavanje, nemojte naglo usporiti. Kad osjetite potres, pomaknite se negdje se strane i tu se zaustavite.

Ako se za vrijeme potresa nalazite na otvorenom, udaljite se od betonskih zidova koji bi se mogli urušiti. Uz to, pogledajte što vas sve okružuje te ako primijetite neke znakove koji bi mogli pasti ili staklo koje bi se moglo razbiti, također se udaljite na sigurno mjesto.

U slučaju da se za vrijeme potresa nalazite u autobusu ili nekom drugom javnom prijevozu, uhvatite se za ručku kako biste održali ravnotežu.

KOMENTARI