instant fap
NaslovnicaMagazin

Recept za savršenu zeljanicu

Recept za savršenu zeljanicu

Kore razvucite na stolnjaku

Razvlačenje kora razlikuje se od domaćice do domaćice, a Ines je savjetovala da kore razvlačimo na čistom stolnjaku koji smo posipali brašnom jer je tako lakše i praktičnije. Kuglu tijesta prvo kratko razvaljajte valjkom za tijesto, ili kako bi ona rekla – oklagijom, pa krenite razvlačiti rukama. Palac stavite s gornje strane kore, a ostale prste dolje i povlačite tijesto iznutra prema van.

Ako se bojite da će vam kore pucati, dodajte ulja

Ines kore razvlači bez ulja, no ako se bojite da će vam puknuti, premažite tijesto uljem, ostavite da stoji pet minuta i onda razvucite. U tom slučaju vam na stolu nije potreban stolnjak jer će vam se kore lijepiti za njega. 

Čišćenje špinata

Ako vam smetaju peteljke, odnosno deblji dio špinata slobodno ga maknite. Peteljke lagano nožićem povucite s donje strane lista prema kraju kako biste maknuli zadebljane dijelove. Ovaj korak možete i preskočiti.

Nadjev mijenjajte prema ukusu

Sastojke i omjere u nadjevu možete mijenjati prema ukusu. Stavite više jaja ili sira, a manje špinata ili obrnuto. Osim kravljeg svježeg sira, možete koristiti i neki drugi, primjerice ovčji. 

Rasporedite nadjev na jednake dijelove

Kako bi u svakoj piti (kad radite više njih odjednom) bila jednaka količina nadjeva, važno je da ga na početku podijelite na jednake dijelove. U ovom konkretnom slučaju je Ines radila s tri loptice tijesta, pa je nadjev podijelila na šest jednakih dijelova jer svaku koru nadijeva s dvije strane.

Pečenje

Ako zeljanicu pečete u starim dobrim emajliranim posudama za pečenje, onima koje su okrugle, onda ih stavite na srednju razinu i pecite po uputama u receptu. Ako koristite aluminijske posude, onda pitu prvo stavite na donju razinu i pecite 10-ak minuta. Zatim je prebacite na srednju razinu i ispecite do kraja.

Prelijte vruću zeljanicu

Pečenu zeljanicu, čim izvadite iz pećnice, prelijte pripremljenim preljevom. Vratite u pećnicu dok preljev ne zavrije, a zatim je još prelijte otopljenim maslacem. Ako želite da vam zeljanica bude manje sočna i hrskavija, smanjite količinu preljeva.

KOMENTARI